Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Περιήγηση Εκθεμάτων (9 συνολικά)

Μουσείο-μόνιμη έκθεση "Νίκος Μπελογιάννης" στην Αμαλιάδα του δήμου Ήλιδας. Η συμβολή του ΚΚΕ στη δημιουργία και οργάνωσή του

ΔΣΕ-0462.jpg

Στη γενέτειρά του, την Αμαλιάδα, έγιναν τη Δευτέρα 27 Μάρτη 2017, τα εγκαίνια του Μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης», το οποίο στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, στο πατρικό σπίτι του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ. 

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια δημιουργίας του Μουσείου κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Ήλιδας, Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, αρχικά και της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων αργότερα. Έδωσε κάθε δυνατή βοήθεια, τόσο για την οργάνωση του Μουσείου, όσο και για τα εκθέματά του, με υλικό από το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του Κόμματος για τον Νίκο Μπελογιάννη και τους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή. 

Στα εγκαίνια του Μουσείου παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον χαιρετισμό του: "Ο Μπελογιάννης, άξιο τέκνο, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, ήρθε με κομματική αποστολή στην Ελλάδα, μετά την ήττα του ΔΣΕ, για την ανασυγκρότηση των παράνομων Οργανώσεων του ΚΚΕ. Ακολούθησε η σύλληψή του, τα βασανιστήρια, η παλικαρίσια στάση του, οι δίκες και οι καταδίκες σε θάνατο, παρά το τεράστιο κύμα συμπαράστασης που αναπτύχθηκε σε όλο τον κόσμο.

Ο Μπελογιάννης ζει, γιατί το κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε, ζει και αναπτύσσεται. Μέσα σ' αυτό το κίνημα, σ' αυτό το Κόμμα, το ΚΚΕ, έμαθαν όλοι οι «Μπελογιάννηδες» να παλεύουν «χωρίς ύπνο και ξεκούραση, για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

Ο Μπελογιάννης έκανε το καθήκον του. Τίμησε τους νεκρούς των εργατικών αγώνων του μεσοπολέμου, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, των αγώνων για τα κοινωνικά δικαιώματα, ήταν άξιος συνεχιστής τους, υπηρέτησε την κοινωνική πρόοδο για το λαό συνολικά. Γι' αυτό δεν θεωρούμε ότι είναι ήρωας μόνο για το ΚΚΕ. Ο ηρωισμός του, το παράδειγμά του, σε περίοδο ήττας του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δείχνει πώς ανοίγει ο δρόμος, κρατιέται η φλόγα αναμμένη και στις πιο σκοταδιστικές περιόδους.

Το ΚΚΕ στέκεται μπροστά στο μνημείο, στο Μουσείο, στα κείμενα του Νίκου Μπελογιάννη, στις εκδηλώσεις που τιμούν τη μνήμη του, με την πεποίθηση ότι συνεχίζει στις σημερινές συνθήκες τον αγώνα για τον οποίο εκείνος θυσιάστηκε. Το ΚΚΕ διδάσκεται από την ιστορία του Ν. Μπελογιάννη, των «Μπελογιάννηδων», των χιλιάδων ηρώων. Με μεγαλύτερη απαιτητικότητα βλέπει την ευθύνη του, στις σημερινές συνθήκες υποχώρησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος παγκόσμια. Για την ταξική πολιτική αφύπνιση των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους."

Παρουσιάσουμε ορισμένα από τα μοναδικά ντοκουμέντα που έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης»

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ από την Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

3.jpg

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ διοργάνωσε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Ας λυσσομανάει η αστική τάξη, δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία της κοινωνικής εξέλιξης. Υπερασπίζεται ένα σάπιο και ξεπερασμένο σύστημα με τη δύναμη της βίας και του ψέματος. Την προοπτική του μέλλοντος την καθορίζει η εργατική τάξη. Δόξα και τιμή στο ΔΣΕ. Τιμή και δόξα στο ΚΚΕ».

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών αναμνηστικών στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ.

 

42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

1_EisagwghA....jpg

Το 42ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή, με σύνθημα "Αγώνας-Γνώση-Τόλμη-Αντοχή", "Να προχωράς και εσύ καθώς προβαίνει μπρός η ιστορία", πραγματοποιήθηκε στις 22, 23, και 24 Σεπτεμβρίου 2016 στο Πάρκο Τρίτση

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή είναι η μεγάλη γιορτή της νεολαίας. Των μαθητών, σπουδαστών, νέων εργαζομένων κι ανέργων, κάθε νέου που ονειρεύεται, αγωνιά για το μέλλον και διεκδικεί μία καλύτερη ζωή. Αποτελεί πλέον «θεσμό» για την νεολαία, αντέχει στο χρόνο, ανανεώνεται κι αναβαθμίζεται γιατί η «καρδιά» του είναι ο στόχος για τον οποίο παλεύουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ: η νέα σοσιαλιστική κοινωνία. Παραμένει νέο γιατί απέναντι στο σημερινό γερασμένο εκμεταλλευτικό σύστημα προβάλει τη μόνη πραγματική διέξοδο προς όφελος της νεολαίας: την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυσή του. Σ' αυτό το πλαίσιο και αξιοποιώντας και τη θετική πείρα προηγούμενων χρόνων, στις κεντρικές εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», φιλοξενήθηκε μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο μεγαλειώδη, τρίχρονο (1946 - 1949) αγώνα του ΔΣΕ.

Στη φετινή έκθεση περιλαμβάνονταν πλήθος φωτογραφικού υλικού από τον αγώνα του ΔΣΕ, αξιοποιώντας το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη (φωτογράφο-οπερατέρ του ΔΣΕ). Παράλληλα, εκτέθηκαν πρωτότυπα εκθέματα από το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ όπως για παράδειγμα έγγραφα, ντοκουμέντα και εφημερίδες που αποτυπώνουν τη δράση του ΚΚΕ, του ΔΣΕ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (ΔΝΕ) την περίοδο 1946-1949, πρωτότυποι και χειρόγραφοι επιχειρησιακοί χάρτες μονάδων του ΔΣΕ, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα σημειώματα μαχητών και αξιωματικών και του ΔΣΕ, τεχνικά και επιχειρησιακά εγχειρίδια του ΔΣΕ που αφορούν τη στρατιωτική εκπαίδευση των μαχητών του κ.ά. 

Τιμάμε τους Αλύγιστους εξόριστους του Άη Στράτη

TAMPLO_200x120-1.jpg

Επίσκεψη τιμής και μνήμης στον Αη Στράτη οργάνωσε το Σάββατο 11 Ιούνη 2016, η ΚΕ του ΚΚΕ. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με σκοπό να τιμηθεί η θυσία μελών του ΚΚΕ και άλλων αγωνιστών εξόριστων στο νησί.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γ.Γ της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της ΚΕ προς τιμήν των αλύγιστων εξόριστων του Αη Στράτη. Επίσης υπήρχε έκθεση αρχειακού υλικού.

Ο Αη Στράτης, πριν από το 1929 και μέχρι το 1962, με καθεστώς αστικού κοινοβουλευτισμού, δικτατορίας, ξένης κατοχής και ξανά αστικού κοινοβουλευτισμού, λειτούργησε ως τόπος εξορίας. Οι εκτοπίσεις συνδικαλιστών εργατών, κομμουνιστών καθώς και γενικότερα αντιφρονούντων άρχισαν από πολύ νωρίς με την εμφάνιση των πρώτων Σοσιαλιστικών ομάδων. Με την ψήφιση του νόμου 4229 της 24ης Ιούλη 1929 «Περί των μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών», του γνωστού Ιδιώνυμου, που εισηγήθηκε και ψήφισε η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, συστηματοποιήθηκαν και αυξήθηκαν οι εκτοπίσεις καθώς και άλλες διώξεις.

Πριν από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936, στάλθηκαν μαζικά στον Αη Στράτη εργάτες που πήραν μέρος στην εξέγερση του Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη, άλλοι εργάτες καθώς και πρωτοπόροι διανοούμενοι, όπως ο Δ. Γληνός και ο Κ. Βάρναλης. Εξόριστοι υπήρχαν σε όλη τη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας, στην Κατοχή. Μάλιστα, η Χωροφυλακή στην Κατοχή τούς υπέβαλλε στο μαρτύριο της πείνας για να υπογράψουν δήλωση. Πέθαναν 43 από την πείνα και τις κακουχίες, αλλά κανείς δεν υπέγραψε.

Το 1945, μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας, ο Αη Στράτης ξαναλειτούργησε ως τόπος εξορίας, όπου στάλθηκαν χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες. Το 1962 η Βουλή ψήφισε την κατάργησή του ως τόπου εξορίας. Οι εξόριστοι του Αη Στράτη έμειναν αλύγιστοι, πιστοί στην υπόθεση της εργατικής τάξης μέσα σε φριχτές συνθήκες. 

Οι Αλύγιστοι της Ταξικής Πάλης

TAMPLO 0A.jpg

Στo 41ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ Οδηγητή τον Σεπτέμβριο 2015, παρουσιάστηκε η έκθεση με τίτλο «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη». Σε αυτήν την έκθεση έγινε μια προσπάθεια να αποτυπωθούν η αφοσιωμένη δράση του ΚΚΕ στη σχεδόν εκατοντάχρονη πορεία του, οι ηρωικές σελίδες της Ιστορίας του που συμπυκνώνουν μαζικό ηρωισμό, αυτοθυσία και αντοχή, την πίστη στον αγώνα για τη σοσιαλιστική επανάσταση, τη δύναμη των ιδεών των κομμουνιστών, από την οποία πηγάζει η αδιάλλακτη στάση απέναντι στον ταξικό εχθρό. Ταυτόχρονα, αποτυπώνονται το μίσος και η αγριότητα της αστικής τάξης, ο χαρακτήρας του κράτους της και ο ρόλος που έπαιξε, παίρνοντας εξοντωτικά μέτρα σε βάρος των κομμουνιστών, για το τσάκισμα της πρωτοπορίας και την καθυπόταξη του λαϊκού παράγοντα.

Μέσα από ένα σύντομο ιστορικό ορισμένων από τους δεκάδες τόπους μαρτυρίου αναδείχτηκαν  ορισμένες από τις πολλές πλευρές του αγώνα των φυλακισμένων και εξόριστων κομμουνιστών και άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών. Αναδείχτηκαν οι ιστορικές αποδράσεις από τις φυλακές Συγγρού και Αίγινας, η πρωτοπόρα πολιτιστική δραστηριότητα στον Αη Στράτη, οι 15.000 εκτοπισμένοι στρατιώτες και αξιωματικοί στα Σύρματα της Μέσης Ανατολής, η ηρωική στάση των κομμουνιστριών γυναικών στις φυλακές Αβέρωφ και στο Τρίκερι και πολλά άλλα.

Η έκθεση περιελάμβανε τις φυλακές: Συγγρού, Αίγινας, Κέρκυρας, Ακροναυπλίας, Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ), Αβέρωφ και Ιτζεδίν. Τις εξορίες σε: Ανάφη, Αϊ - Στράτη, Σύρματα Μέσης Ανατολής, Τρίκερι, Μακρόνησο, Γυάρο και Λέρο. Έγιναν αναφορές σε ορισμένους από τους χιλιάδες ηρωικούς κομμουνιστές που συνθέτουν την τιμημένη Ιστορία του ΚΚΕ..Ξεχωριστή σημασία έχει η θεματική ενότητα της έκθεσης που αφορά τις γυναίκες στις φυλακές και τις εξορίες.

Η ιστορία του Ναυτεργατικού κινήματος στην Ελλάδα

tamplo3_60x140.jpg

Η έκθεση αρχειακού υλικού για τα πρώτα σκιρτήματα του ναυτεργατικού κινήματος πραγματοποιήθηκε στο πλοίο «Hellas Liberty» από τις 29 Νοέμβρη έως τις 6 Δεκέμβρη 2015 με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη ναυτιλία και η πρωτοπόρα συμβολή του στους αγώνες των ναυτεργατών». 

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν πρωτοπόροι βετεράνοι ναυτεργάτες.Η έκθεση ανέδειξε την πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ στη δράση και τους αγώνες των ναυτεργατών, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από δίκες, ναυάγια κ.ά. Παρουσιάστηκαν γράμματα εξόριστων, φυλακισμένων, εκτελεσμένων ναυτεργατών προς το ΚΚΕ και τις οικογένειές τους, χειροποίητες κατασκευές, εργαλεία κ.α. Τα συγκλονιστικά για το περιεχόμενό τους υλικά αναφέρονται στη μακρά ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος από τα πρώτα του βήματα έως τη συνάντησή του με το κομμουνιστικό κίνημα και την εκτίναξή του έκτοτε στις πρώτες γραμμές της ταξικής αντιπαράθεσης.

Στο πρόσωπο του Νίκου Μπελογιάννη τιμάμε τις γενικότερες αξίες που αναδείχνει η ζωή και η δράση του κομμουνιστή

10a.jpg

Mε αφορμή τα 100 χρόνια απ' τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη η ΚΕ του ΚΚΕ οργάνωσε την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, στην Αμαλιάδα εκδήλωση προς τιμή του. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε μια ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφικό, έντυπο και αρχειακό υλικό στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας.

Το ΚΚΕ τιμά τον Νίκο Μπελογιάννη, που ως πρωτοπόρος κομμουνιστής αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για το δίκιο και τη νίκη του λαού. Δολοφονήθηκε γιατί υπερασπίστηκε με αποφασιστικότητα και θάρρος τους αγώνες, τις θυσίες, τον επαναστατικό χαρακτήρα και την ιστορική αποστολή του ΚΚΕ.

Στο πρόσωπό του, επίσης, τιμά κι όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, διώχτηκαν και από τους οποίους χιλιάδες έπεσαν νεκροί στην πάλη, προκειμένου ν' ανδρωθεί το εργατικό και αγροτικό κίνημα τη δεκαετία 1930-40, να δημιουργηθεί η μεγάλη λαϊκή και ένοπλη Αντίσταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και του ηρωικού ΔΣΕ.

Έκθεση για τα 70 Χρόνια από τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη

karta_mesa.jpg

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στη Μεσούντα Άρτας τον Ιούνιο του 2015.

Απόσπασμα από την ομιλία του Γ.Γ της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε Δημήτρη Κουτσούμπα: "Ο Άρης ήταν λαϊκός, μαζικός, καλόπιστος, εύστροφος μα και επίμονος στις απόψεις του. Ήταν καλός οργανωτής και προπαγανδιστής. Είχε πλούσιο δυναμισμό και μεγάλη πίστη στο δίκαιο του λαού. Ήταν γέννημα του καιρού του. Τα γνωρίσματά του αντικαθρέφτιζαν τη σκληρή πάλη των δυο κόσμων. Ο Άρης Βελουχιώτης, ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, δεν πέθανε. Βρίσκεται πάντα ολοζώντανος ανάμεσά μας. Εκείνοι που προσπάθησαν και προσπαθούν να καπηλευτούν την προσφορά του και το τραγικό τέλος του, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο Άρης ήταν κομμουνιστής. Έμεινε πιστός στο Κόμμα. Πιστός στην ιδεολογία και τα ιδανικά του ΚΚΕ ως την τελευταία του πνοή.

Ο ίδιος ο Άρης έλεγε:

«Αν στη ζωή μου υπάρχει ένα σημείο που με συγκίνησε και με περηφάνια αφάνταστη από καιρού σε καιρό, γυρίζω και βλέπω, είναι ακριβώς η εποχή που μπήκα στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Διαπαιδαγωγήθηκα ταξικά, έμαθα το συμφέρο μου, πέταξα τον κεφαλαιοκρατικό πολιτισμό στα μούτρα της λωποδύτριας μπουρζουαζίας και ρίχτηκα με πίστη, με θέληση, με ηρωισμό στον αγώνα για τις εργαζόμενες μάζες. Εκτοτε δεν έχω στο ενεργητικό μου παρά φυλακίσεις και πάλη επαναστατική. Μιλούν τα γεγονότα, μιλάει αυτή η αλήθεια. Ούτε μια κηλίδα. Είναι αυτό σε βάρος μου; Είναι αυτό ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα; Τιμή μου μεγάλη και τιμή μεγαλύτερη στο ΚΚΕ ότι γλίτωσα από τη διαφθορά της συνείδησης, στην οποία με οδηγούσε το ληστρικό αστικό καθεστώς και κόσμησα τον Κλάρα που φερόντανε τροχάδην στο γκρεμό, με αγνά επαναστατικά στοιχεία και μόνο με τέτοια. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξαγνίζει και δημιουργεί αγωνιστές αφοσιωμένους στη μεγάλη υπόθεση του προλεταριάτου. Είναι το μόνο Κόμμα που οδηγεί τους εκμεταλλευόμενους στον ιστορικό δρόμο: Στην οριστική απελευθέρωση του προλεταριάτου. Στο Κόμμα αυτό έδωσα όλη μου τη ζωή και θα συνεχίσω να δίνω όσες δυνάμεις μου απόμειναν στον αγώνα του, για το ψωμί των εργαζομένων, κατά των φόρων και των πολέμων, για την επανάσταση».

Ο δρόμος λοιπόν της οργανωμένης πάλης μέσα από το ΚΚΕ, ήταν αυτός που δημιούργησε τον Άρη Βελουχιώτη".

Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ο αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ

tamplo1_100x200_mikro.jpg

Έκθεση στη διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ 21-22 Νοέμβρη 2015.

Στα πλαίσια  διημερίδας που έγινε στο φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ,με θέμα «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ» παρουσιάστηκε  έκθεση με ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870-1935 και είχε  τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες».Στην έκθεση,  παρουσιάστηκε βήμα βήμα η  ανάπτυξη τους εργατικού κινήματος στην Ελλάδα με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, μετά την ίδρυσή του το 1918. Το ΚΚΕ μπόρεσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ταξικής πάλης, γιατί η ιδεολογία του, ο μαρξισμός - λενινισμός είναι αυτός που φωτίζει τις αιτίες της αδικίας, της φτώχειας και της ανεργίας, άλλα κυρίως φωτίζει το δρόμο της συνειδητής πάλης για το ξερίζωμα κάθε κοινωνικής αδικίας, ξεριζώνοντας την κύρια αιτία της, την καπιταλιστική εκμετάλλευση.