Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Μουσείο-μόνιμη έκθεση "Νίκος Μπελογιάννης" στην Αμαλιάδα του δήμου Ήλιδας. Η συμβολή του ΚΚΕ στη δημιουργία και οργάνωσή του

Στη γενέτειρά του, την Αμαλιάδα, έγιναν τη Δευτέρα 27 Μάρτη 2017, τα εγκαίνια του Μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης», το οποίο στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, στο πατρικό σπίτι του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ. 

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια δημιουργίας του Μουσείου κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Ήλιδας, Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, αρχικά και της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων αργότερα. Έδωσε κάθε δυνατή βοήθεια, τόσο για την οργάνωση του Μουσείου, όσο και για τα εκθέματά του, με υλικό από το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του Κόμματος για τον Νίκο Μπελογιάννη και τους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή. 

Στα εγκαίνια του Μουσείου παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον χαιρετισμό του: "Ο Μπελογιάννης, άξιο τέκνο, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, ήρθε με κομματική αποστολή στην Ελλάδα, μετά την ήττα του ΔΣΕ, για την ανασυγκρότηση των παράνομων Οργανώσεων του ΚΚΕ. Ακολούθησε η σύλληψή του, τα βασανιστήρια, η παλικαρίσια στάση του, οι δίκες και οι καταδίκες σε θάνατο, παρά το τεράστιο κύμα συμπαράστασης που αναπτύχθηκε σε όλο τον κόσμο.

Ο Μπελογιάννης ζει, γιατί το κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε, ζει και αναπτύσσεται. Μέσα σ' αυτό το κίνημα, σ' αυτό το Κόμμα, το ΚΚΕ, έμαθαν όλοι οι «Μπελογιάννηδες» να παλεύουν «χωρίς ύπνο και ξεκούραση, για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

Ο Μπελογιάννης έκανε το καθήκον του. Τίμησε τους νεκρούς των εργατικών αγώνων του μεσοπολέμου, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, των αγώνων για τα κοινωνικά δικαιώματα, ήταν άξιος συνεχιστής τους, υπηρέτησε την κοινωνική πρόοδο για το λαό συνολικά. Γι' αυτό δεν θεωρούμε ότι είναι ήρωας μόνο για το ΚΚΕ. Ο ηρωισμός του, το παράδειγμά του, σε περίοδο ήττας του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δείχνει πώς ανοίγει ο δρόμος, κρατιέται η φλόγα αναμμένη και στις πιο σκοταδιστικές περιόδους.

Το ΚΚΕ στέκεται μπροστά στο μνημείο, στο Μουσείο, στα κείμενα του Νίκου Μπελογιάννη, στις εκδηλώσεις που τιμούν τη μνήμη του, με την πεποίθηση ότι συνεχίζει στις σημερινές συνθήκες τον αγώνα για τον οποίο εκείνος θυσιάστηκε. Το ΚΚΕ διδάσκεται από την ιστορία του Ν. Μπελογιάννη, των «Μπελογιάννηδων», των χιλιάδων ηρώων. Με μεγαλύτερη απαιτητικότητα βλέπει την ευθύνη του, στις σημερινές συνθήκες υποχώρησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος παγκόσμια. Για την ταξική πολιτική αφύπνιση των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους."

Παρουσιάσουμε ορισμένα από τα μοναδικά ντοκουμέντα που έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης»