Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Home > Επικοινωνία - Τρόποι παράδοσης υλικών > Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί όποιον διαθέτει ντοκουμέντα για τον εμπλουτισμό του Αρχείου να προχωρήσει στην προσφορά τους στο ΚΚΕ για την καλύτερη αξιοποίηση, προστασία από τη φθορά του χρόνου και την ανάδειξή τους.

Το ΚΚΕ προσεγγίζει τον ένα αιώνα ζωής και δράσης. Στην μακρόχρονη αυτή πορεία έδρασε πρωτοπόρα για την προοπτική της εργατικής τάξης το σοσιαλισμό. Έδρασε στην πρώτη γραμμή για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού. Πρωτοστάτησε και υπήρξε συνεπής αγωνιστής για τις πιο καινοτόμες ιδέες και σύγχρονα δικαιώματα. Ταυτόχρονα πρωτοστάτησε σε κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του λαού στα χρόνια 1940-49, στη δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, στο Δεκέμβρη του 44, στην τρίχρονη πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στις στρατιωτικοφασιστικές δικτατορίες προσφέροντας μεγάλες θυσίες. Έδρασε ως τμήμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος πρόσφερε και δέχτηκε τη διεθνιστική αλληλεγγύη στη δράση του. Τέθηκε 3 φορές εκτός νόμου: Δικτατορία Πάγκαλου, Δικτατορία Μεταξά και για 27 χρόνια την περίοδο 1947-1974. Ενώ και σε περιόδους νομιμότητας δέχτηκε πολλούς περιορισμούς στη δράση του όπως το «Ιδιώνυμο του 1929».

Σε αυτή τη μακρά πορεία το κομματικό αρχείο και άλλα ντοκουμέντα της ιστορίας του υπέστησαν ποικίλες επιδρομές και κατασχέσεις από την κρατική καταστολή. Υπέστη τη φθορά και τις απώλειες των δύσκολων συνθηκών των ταξικών συγκρούσεων και της παρανομίας. Αρκετά προφυλάχτηκαν σε κρύπτες σε σπίτια, σε αποθήκες ακόμα και σε χωράφια ενώ μεγάλο μέρος του κεντρικού κομματικού αρχείου διασώθηκε στο εξωτερικό. Το 1968 τμήμα του αρχείου λεηλατήθηκε από την οπορτουνιστική ομάδα, που συγκρότησε το λεγόμενο ΚΚΕ (εσωτερικού). Ένα μεγάλο μέρος του αρχείου διασώθηκε από κάθε είδους κινδύνους της πολυκύμαντης δράσης του ΚΚΕ καθώς και από τη φυσική καταστροφή (πλημμύρα) του 1994 και σήμερα φυλάσσεται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, συντηρείται και αξιοποιείται. Όμως είναι εκπληκτικός ο όγκος των υλικών (φωτογραφίες, έντυπα, λάβαρα και άλλα τεκμήρια), που βρίσκονται σε χέρια μελών και φίλων του Κόμματος καθώς και σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Από μια σειρά προσφορές, που έχουν γίνει στο Αρχείο του Κόμματος διαπιστώνουμε πως υπάρχει μεγάλος πλούτος υλικού, που η ανάδειξη και αξιοποίησή του συμβάλει τόσο στην επιστημονική – ιστορική έρευνα όσο και στην ανάδειξη της πρωτοπόρας, πολύμορφης και γεμάτης ανιδιοτέλεια δράσης των κομμουνιστών και χιλιάδων λαϊκών αγωνιστών.

Για επιστολές, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα, που ο διαθέτης τους δεν επιθυμεί να τα αποχωριστεί, μπορεί να τα ψηφιοποιήσει ο ίδιος και να στείλει ηλεκτρονικό αντίγραφό τους. Δείτε τρόπους αποστολής εδώ.