Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Τιμάμε τους Αλύγιστους εξόριστους του Άη Στράτη

Επίσκεψη τιμής και μνήμης στον Αη Στράτη οργάνωσε το Σάββατο 11 Ιούνη 2016, η ΚΕ του ΚΚΕ. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με σκοπό να τιμηθεί η θυσία μελών του ΚΚΕ και άλλων αγωνιστών εξόριστων στο νησί.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γ.Γ της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της ΚΕ προς τιμήν των αλύγιστων εξόριστων του Αη Στράτη. Επίσης υπήρχε έκθεση αρχειακού υλικού.

Ο Αη Στράτης, πριν από το 1929 και μέχρι το 1962, με καθεστώς αστικού κοινοβουλευτισμού, δικτατορίας, ξένης κατοχής και ξανά αστικού κοινοβουλευτισμού, λειτούργησε ως τόπος εξορίας. Οι εκτοπίσεις συνδικαλιστών εργατών, κομμουνιστών καθώς και γενικότερα αντιφρονούντων άρχισαν από πολύ νωρίς με την εμφάνιση των πρώτων Σοσιαλιστικών ομάδων. Με την ψήφιση του νόμου 4229 της 24ης Ιούλη 1929 «Περί των μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών», του γνωστού Ιδιώνυμου, που εισηγήθηκε και ψήφισε η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, συστηματοποιήθηκαν και αυξήθηκαν οι εκτοπίσεις καθώς και άλλες διώξεις.

Πριν από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936, στάλθηκαν μαζικά στον Αη Στράτη εργάτες που πήραν μέρος στην εξέγερση του Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη, άλλοι εργάτες καθώς και πρωτοπόροι διανοούμενοι, όπως ο Δ. Γληνός και ο Κ. Βάρναλης. Εξόριστοι υπήρχαν σε όλη τη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας, στην Κατοχή. Μάλιστα, η Χωροφυλακή στην Κατοχή τούς υπέβαλλε στο μαρτύριο της πείνας για να υπογράψουν δήλωση. Πέθαναν 43 από την πείνα και τις κακουχίες, αλλά κανείς δεν υπέγραψε.

Το 1945, μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας, ο Αη Στράτης ξαναλειτούργησε ως τόπος εξορίας, όπου στάλθηκαν χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες. Το 1962 η Βουλή ψήφισε την κατάργησή του ως τόπου εξορίας. Οι εξόριστοι του Αη Στράτη έμειναν αλύγιστοι, πιστοί στην υπόθεση της εργατικής τάξης μέσα σε φριχτές συνθήκες.