Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Χρυσό παραδοσιακό σοβιετικό νόμισμα (Chervonets)

Τίτλος

Χρυσό παραδοσιακό σοβιετικό νόμισμα (Chervonets)

Περιγραφή

Το χρυσό αυτό νόμισμα προσέφερε στο αρχείο του Κόμματος ο Μιχάλης Γ. Σαρρής που του το είχαν δώσει σοβιετικοί σε εμπορικό πλοίο σε κάποιο από τα ταξίδια του.

Chervonets είναι το παραδοσιακό ρώσικο όνομα για τα χρυσά νομίσματα. Η ονομασία προέρχεται από τον όρο червонное золото (chervonnoye zoloto), που σημαίνει "κόκκινος χρυσός". Τέτοια νομίσματα κυκλοφορούσαν στην προεπαναστατική Ρωσία, ήδη από τον 15ο αιώνα και η χρήση τους αφορούσε κατά κύριο λόγο τις εμπορικές συναλλαγές με ξένους.

Στη Σοβιετική Ρωσία, το φθινόπωρο του 1922, η κρατική τράπεζα της χώρας προχώρησε στην κυκλοφορία σειράς τραπεζογραμματίων με το ίδιο όνομα. Η εμπιστοσύνη του πληθυσμού προς τα Chervonets βοήθησε στην ανάπτυξη της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) που βρισκόταν σε εφαρμογή την ίδια περίοδο. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η έκδοση Chervonets σε μορφή νομίσματος.

Τα νομίσματα είχαν βάρος 8,6 γραμμάτια και η αξία τους αντιστοιχούσε στο προεπαναστατικό νόμισμα των 10 ρουβλιών. Το νόμισμα στην μία όψη απεικονίζει το έμβλημα της RSFSR (Σοβιετικής Ρωσίας) και στην άλλη έναν αγρότη-σπορέα (έχοντας πρότυπο το γλυπτό του I. D. Shadra). Σχεδιαστής του νομίσματος είναι ο A. F. Vasyutinskiy.

Από το 1975 έως το 1982, η Κρατική Τράπεζα της ΕΣΣΔ, αποφάσισε την επανέκδοση του νομίσματος chervonets του 1923. Στην κυκλοφορία βρέθηκαν 7.350.000 νομίσματα.

Συνεισφέρων

Αρχεία

20230724_142627.jpg
20230724_142641.jpg

Aναφορά

“Χρυσό παραδοσιακό σοβιετικό νόμισμα (Chervonets),” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 23 Φεβρουαρίου 2024, http://arxeio.kke.gr/document/408.