Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Επιστολή από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προς τη μητέρα του Νίκου Ζαχαριάδη, Ερατώ Ζαχαριάδου, για την έγκριση αποστολής δέματος στον γιο της Νίκο Ζαχαριάδη στη Βιέννη

Τίτλος

Επιστολή από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προς τη μητέρα του Νίκου Ζαχαριάδη, Ερατώ Ζαχαριάδου, για την έγκριση αποστολής δέματος στον γιο της Νίκο Ζαχαριάδη στη Βιέννη

Περιγραφή

Η δικτατορία του Μεταξά (4/8/1936) έθεσε υπό άγριο διωγμό το ΚΚΕ και φυσικά τον Γραμματέα του, τον οποίο κατάφερε να συλλάβει το Σεπτέμβρη του 1936 και να φυλακίσει στις μεσαιωνικές φυλακές της Κέρκυρας σε απόλυτη απομόνωση. Όταν στις 28/10/1940 άρχισε η επίθεση των Ιταλών φασιστών κατά της Ελλάδας ο Νίκος Ζαχαριάδης έχει μεταφερθεί στην Αθήνα και βρίσκεται απομονωμένος στα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας.
Σε όλη τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου οι αρχές της δικτατορίας του Μεταξά κρατούσαν φυλακισμένο τον Ν. Ζαχαριάδη, όπως και άλλα κομματικά στελέχη και μέλη.
Όταν εισέβαλαν οι χιτλερικοί στην Ελλάδα, τον παρέδωσαν στη γερμανική Γκεστάπο που τον μετέφερε στη Βιέννη και μετά στο στρατόπεδο του Νταχάου. Το κολαστήριο του Νταχάου λειτουργούσε από το 1933 για πολιτικούς κρατούμενους, κομμουνιστές κι άλλους αγωνιστές. Στο Νταχάου ο Ν. Ζαχαριάδης πέρασε 4 χρόνια σκληρής δοκιμασίας, μέχρι τον Μάη του 1945. Ο Νίκος Ζαχαριάδης ήταν από τους πρώτους Έλληνες που μεταφέρθηκαν στο Νταχάου. Η στάση του ήταν αποφασιστική, συνειδητή, σταθερή από την πρώτη στιγμή. Πέρασε και την δοκιμασία αυτή αλύγιστος.

Αρχεία

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ_1.jpg
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ_2.jpg

Aναφορά

“Επιστολή από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προς τη μητέρα του Νίκου Ζαχαριάδη, Ερατώ Ζαχαριάδου, για την έγκριση αποστολής δέματος στον γιο της Νίκο Ζαχαριάδη στη Βιέννη,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 23 Φεβρουαρίου 2024, http://arxeio.kke.gr/document/407.