Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Φωτογραφίες από τη δράση της Εθνικής Αλληλεγγύης σε Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή. 1945-1946

Τίτλος

Φωτογραφίες από τη δράση της Εθνικής Αλληλεγγύης σε Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή. 1945-1946

Περιγραφή

-1η φωτογραφία: ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Ε.Α. ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟ 1945
-2η φωτογραφία: ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ε.Α. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ε.Α. ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΤΟ 1945
-3η και 4η φωτογραφία: ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ Ε.Α. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΤΟ 1945
-5η φωτογραφία: ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΕΡΑΝΟΥ ΤΗΣ Ε.Α. ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ 1945
-6η φωτογραφία: ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΗΣ Ε.Α. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΙΣ 23-6-1946


Η Εθνική Αλληλεγγύη ήταν η πρώτη οργάνωση με ενιαίο πανελλαδικό χαρακτήρα που είχε αρχικό σκοπό να σώσει τους κρατούμενους σε στρατόπεδα. Με πυρήνα τις μητέρες, τις αδελφές και τις γυναίκες των εξόριστων, συγκροτούνται τις πρώτες ημέρες της Κατοχής ομάδες βοήθειας και στις 28 Μάη του '41, με πρωτοβουλία των εξόριστων που είχαν αποδράσει από τα νησιά της εξορίας (Φολέγανδρο και Κίμωλο), ιδρύεται η Εθνική Αλληλεγγύη. Στην ΕΑ προσχώρησαν και αρκετές προσωπικότητες. Ξεκινώντας το '41, έγινε η πιο πλατιά και πολυάνθρωπη οργάνωση που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Απευθύνθηκε σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Από τα τρία εκατομμύρια μέλη της τα δύο τρίτα περίπου ήταν γυναίκες.
Η Εθνική Αλληλεγγύη δεν ήταν μια φιλανθρωπική οργάνωση, έδωσε μάχη για την επιβίωση του ελληνικού λαού, ήταν μια αγωνιστική οργάνωση και, μάλιστα, παράνομη για τους κατακτητές. Συνεργάστηκε με προσωπικότητες και με οργανισμούς, όπως ο Ερυθρός Σταυρός στα συσσίτια, στη συγκέντρωση και διανομή ρουχισμού κλπ. Το έργο της είναι έργο της οργανωμένης, συνειδητής δράσης του λαού μας. Δεν ήταν μια «ομάδα θερμόαιμων», ούτε μια συμμορία τρομοκρατών, όπως έλεγαν οι Γερμανοί.
Νέοι και νέες από την «Εθνική Αλληλεγγύη» προσχωρούν στην ΕΠΟΝ και η συνεργασία ανάμεσα στις δυο οργανώσεις συνεχίζεται σ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Στις φυλακές Ακροναυπλίας, όπου 600 κομμουνιστές κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα, σώζονται χάρη στην ΕΑ. Αποστολές οργανώνονται σ' όλες τις επαρχίες.
Το χειμώνα του 1941-'42, χιλιάδες βρέφη και νήπια πεθαίνουν από πείνα και αρρώστιες. Κι όχι μόνον παιδιά: Τριακόσιες χιλιάδες ήταν οι νεκροί της πείνας στους πρώτους μήνες της φασιστικής εισβολής. Οι αρρώστιες, η φτώχεια, η έλλειψη κρατικής πρόνοιας ήταν τρομακτική. Δίνοντας τη μάχη για την επιβίωση του ελληνικού λαού, η ΕΑ ξεσηκώνει ένα τεράστιο πανεθνικό κίνημα και το 1944 έχει απλωθεί πια ως την τελευταία γωνιά της Ελλάδας.
Στην Ελεύθερη Ελλάδα, εκτός από συσσίτια, δημιούργησε παιδικούς σταθμούς, φαρμακεία, λαϊκά ιατρεία, νοσοκομεία - όπου γίνονταν χειρουργικές επεμβάσεις, με ελάχιστα μέσα, αλλά με μεγάλη επιτυχία από εξέχοντες γιατρούς. Έστησε 1.255 φαρμακευτικούς σταθμούς, που έδιναν φάρμακα και εκτελούσαν συνταγές δωρεάν. Ίδρυσε λαϊκά ιατρεία και πολλά απ' αυτά έγιναν πρότυπα. Ξανάδωσε ζωή στα υπάρχοντα νοσοκομεία και έφτιαξε καινούρια, όπου δεν υπήρχαν. Λαϊκά ιατρεία 679, αναρρωτήρια 90, νοσοκομεία 73, φαρμακεία 1.253.
Σ' όλη την Ελλάδα φροντίζει τις οικογένειες των ανταρτών. Στα ορεινά χωριά του Σινιάτσικου και της Κοζάνης, συντηρεί 3.000 άτομα, πρόσφυγες από τα χαμηλά χωριά. Στην επαρχία Γρεβενών, 7.000.
Στα Δεκεμβριανά, η ΕΑ αντιμετωπίζει με θαυμαστό τρόπο το πρόβλημα της περίθαλψης των τραυματιών, του επισιτισμού, των τραυματιοφορέων και του νοσοκομειακού προσωπικού. Μετά το Δεκέμβρη κλείνουν και ανατινάσσουν τα γραφεία της ΕΑ, συλλαμβάνουν και φυλακίζουν τα στελέχη της, καταστρέφουν και λεηλατούν τα ιδρύματα που δημιούργησε. Δε σταματάει όμως την προσπάθειά της. Στις 28-30 Μαΐου 1945, συνήλθε η Α` Πανελλαδική Συνέλευση εγκρίνει νέο Καταστατικό και λειτουργεί πια σαν σωματείο. Βοηθάει πλέον τα θύματα πολέμου και αναλαμβάνει την ηθική και νομική υποστήριξη των φυλακισμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Ε.Α. ΚΑΒΑΛΑΣ 1945.jpg
ΣΤΕΛΕΧΗ Ε.Α. ΑΜΘ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΔΜ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ Ε.Α. ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ 1945.jpg
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Ε.Α. ΑΜΘ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ 1945.jpg
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Ε.Α. ΑΜΘ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ 1945 - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ.jpg
ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΕΡΑΝΟΥ Ε.Α. ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ - 1945.jpg
ΣΥΣΣΙΤΙΑ Ε.Α. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΠΑΙΔΙΑ 23-6-1946.jpg

Aναφορά

“Φωτογραφίες από τη δράση της Εθνικής Αλληλεγγύης σε Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή. 1945-1946,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 18 Μαΐου 2024, http://arxeio.kke.gr/document/122.