Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Φωτογραφία από Αετόπουλα των "Υφαντών" Κομοτηνής, σε έρανο για τα φτωχά παιδιά. 27/10/1944

Τίτλος

Φωτογραφία από Αετόπουλα των "Υφαντών" Κομοτηνής, σε έρανο για τα φτωχά παιδιά. 27/10/1944

Περιγραφή

Τα Αετόπουλα έχουν γράψει ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της ΕΠΟΝ. Τα μικρά παιδιά έως 15 ετών, που έδωσαν το δικό τους παρών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Τα Αετόπουλα ήταν πολύτιμη εφεδρεία του αντιστασιακού αγώνα. Ήταν σχηματισμοί πιτσιρικάδων στους κόλπους των οργανώσεων της ΕΠΟΝ που έκαναν μεταφορές εντύπων, παράνομων σημειωμάτων ακόμα και όπλων, ήταν πράξεις αγωνιστικές με ανυπολόγιστη πολλές φορές αξία για την Αντίσταση.
Ο πόλεμος και η φασιστική κατοχή στην Ελλάδα έφεραν το χειμώνα του 1940-1941 τη μεγάλη πείνα, την υποδούλωση, τη λεηλασία της χώρας και τα χιλιάδες θύματα.
Το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ έβαλαν σαν πρώτο στόχο του αγώνα τη σωτηρία του λαού και της νεολαίας από την πείνα. Επιβίωση και αντίσταση. Δίπλα στους μεγάλους και τη νεολαία, μέσα στη γενική κινητοποίηση για συσσίτια, σχολεία, ρουχισμό, τα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας μαζί με τις μανάδες τους, κατέβηκαν στους δρόμους και απαίτησαν από τις κατοχικές κυβερνήσεις την κατοχική αυτοδιοίκηση, το διεθνή Ερυθρό Σταυρό τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Η προσπάθεια εντάθηκε με την καθοδήγηση της ΟΚΝΕ και του ΕΑΜ που πήραν στα χέρια τη λειτουργία των συσσιτίων στις γειτονιές και στα σχολεία. Στις μεγάλες πόλεις γίνονταν διαδηλώσεις για τον επισιτισμό, κινητοποιούνταν και τα μικρά παιδιά μαζί με τους μεγάλους. Η οργάνωσή τους σε ομάδες έγινε όταν στις αρχές του 1943 ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ. Έτσι έγιναν οι μικροί ανήλικοι βοηθοί της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, γεννήθηκαν οι ομάδες των Αετόπουλων που έβγαιναν με χωνιά τις νύχτες να ενημερώνουν, να ενθαρρύνουν το λαό, να μοιράζουν το παράνομο υλικό και σαν σύνδεσμοι να βοηθούν στην παράνομη δράση. Πολέμησαν ξανά δίπλα στον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ τους ιμπεριαλιστές, που σκόρπισαν το θάνατο στην αδούλωτη Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1944. Χιλιάδες ανταρτόπαιδα - αετόπουλα έγιναν φωτεινά παραδείγματα για το λαό και τη νεολαία, φωτίζοντας με τα ιδανικά τους το δρόμο της ανειρήνευτης πάλης. Στελέχωσαν στη συνέχεια και τον ΔΣΕ, δίνοντας λαμπρό παράδειγμα και στην κορυφαία φάση της ταξικής πάλης στην ιστορία της πατρίδας μας.
Πολλά Αετόπουλα διακρίθηκαν για την "ατσιδοσύνη" και την παλικαριά τους σε πολλές επικίνδυνες αποστολές. Πολλοί από αυτούς, έπεσαν στις μάχες και στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

ΑΕΤΟΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΥΦΑΝΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΕ ΕΡΑΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΠΑΙΔΙΑ - 27-10-1944.jpg

Aναφορά

“Φωτογραφία από Αετόπουλα των "Υφαντών" Κομοτηνής, σε έρανο για τα φτωχά παιδιά. 27/10/1944 ,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 18 Μαΐου 2024, http://arxeio.kke.gr/document/121.