Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

"ΒΑΨΑΝ Μ'ΑΙΜΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ", Λεύκωμα για τα θύματα της Αντίστασης στη Λακωνία το 1946

Τίτλος

"ΒΑΨΑΝ Μ'ΑΙΜΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ", Λεύκωμα για τα θύματα της Αντίστασης στη Λακωνία το 1946

Περιγραφή

O Γιάννης Λέφας παρέδωσε στο Ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ το σύνολο του αρχειακού υλικού στο οποίο βασίστηκε το βιβλίο του Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ- ΗΤΤΑ).
Περιλαμβάνει αρχειακό υλικό της εποχής, δεκάδες ηχογραφημένες αφηγήσεις μαχητών και μαχητριών που πολέμησαν ηρωικά και επέζησαν και βιβλία άλλων συγγραφέων για το θέμα .
Το σύνολο του πολύτιμου αυτού υλικού παραδόθηκε για αξιοποίηση στο Ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ.
Ο Γιάννης Λέφας με μεγάλη σεμνότητα, προσεκτικά ,με πολύ καλά διασταυρωμένες πηγές και με επιστημονικό τρόπο προσεγγίζει τον ηρωικό και άνισο αγώνα που έδωσαν μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού στρατού Πελοποννήσου.
Γεννήθηκε το 1932 στην Καλλιθέα (Ζάχα) Ολυμπίας, του νομού Ηλείας. Σπούδασε φιλόλογος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Το 1979 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την διατριβή του «Ο Αλέξανδρος Σούτσος και οι επιδράσεις του έργου του στους συγχρόνους του».
Έγραψε την ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου από «ιερό χρέος προς την ηρωική και πιο αδικημένη πλευρά της δεκαετίας 1941-1950 που αγωνίστηκε τον αγώνα τον καλό για την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας και την δικαιότερη κατανομή των υλικών, των πνευματικών και των πολιτιστικών αγαθών στον Ελληνικό λαό» όπως γράφεται στην εισαγωγή του βιβλίου του .
Είναι ένα βιβλίο που μέσα σε 400 περίπου σελίδες περιγράφει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αστικού στρατού στην Πελοπόννησο με το σχέδιο «Περιστερά» το χειμώνα του 1948 -1949 και την ηρωική αντίσταση σε όλα τα επίπεδα του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου.
Μια τεράστια πολεμική μηχανή στήθηκε από τις κυβερνητικές αστικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους με κορμό την 9η Μεραρχία, τη χωροφυλακή και τους χιτομάυδες, σύνολο 50.000, με σύγχρονο οπλισμό εποχής και άφθονα πυρομαχικά.
Απέναντί τους η 3η Μεραρχία του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου με 4000 μαχητές και μαχήτριες με όπλα προπολεμικά και πυρομαχικά σε σύγκριση με εκείνα του κυβερνητικού αστικού στρατού ελάχιστα.
Αναλογία δυνάμεων 1 προς 15 σε μαχητές και το λιγότερο 1 προς 1000 σε πυρομαχικά.
Ταυτόχρονα πάνω από 5000 άμαχοι στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν σύνδεσμοι, μέλη κέντρων πληροφοριών και της λαϊκής αυτοάμυνας , στενοί συγγενείς ανταρτών , εκπαιδευτικοί ,εργάτες , δημόσιοι υπάλληλοι κλπ που έβλεπαν με συμπάθεια τον αγώνα του ΔΣΕ, στάλθηκαν στη Μακρόνησο, στο Τρίκερι και σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τόπους εξορίας.
Οι αφηγήσεις δεκάδες και τα πορτρέτα μαχητών και μαχητριών το ίδιο, δίνουν στον αναγνώστη μια καλή γνώση.

Εκδότης

Εθνική Αλληλεγγύη Λακωνίας

Συνεισφέρων

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

540917_001_2910748.jpg

Aναφορά

“"ΒΑΨΑΝ Μ'ΑΙΜΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ", Λεύκωμα για τα θύματα της Αντίστασης στη Λακωνία το 1946,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 13 Μαΐου 2024, http://arxeio.kke.gr/document/62.