Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Προσφορά του Μανώλη Φραντζεσκάκη από το αρχείο του Μανώλη Μάντακα

Τίτλος

Προσφορά του Μανώλη Φραντζεσκάκη από το αρχείο του Μανώλη Μάντακα

Περιγραφή

Ο δικηγόρος Μανώλης Φραντζεσκάκης, έχοντας διαφυλάξει ορισμένα έγγραφα από το αρχείο του θείου του στρατηγού Μανώλη Μάντακα, τα πρόσφερε στο αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Μανώλης Μάντακας γεννημένος το 1891, φοιτητής της νομικής ακόμα, πήρε μέρος στους βαλκανικούς πολέμους και στο κίνημα της Εθνικής Άμυνας του Βενιζέλου, το 1916. Ως έφεδρος αξιωματικός πέτυχε σε διαγωνισμό και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου στο Παρίσι. Πήρε μέρος στη μικρασιατική εκστρατεία και έζησε από πρώτο χέρι τη μικρασιατική καταστροφή. Στον στρατό του ανατέθηκαν διάφορες επιτελικές θέσεις απ΄ όπου παραιτήθηκε μετά το πραξικόπημα του Κονδύλη το 1935. Το 1938 πήρε μέρος στο αντιδικτατορικό κίνημα των Χανίων, οπότε και καταδικάστηκε σε ισόβια και εξέπεσε του βαθμού του. Διέφυγε της σύλληψης και βρήκε καταφύγιο στα βουνά της Κρήτης. Οι εξελίξεις και η επίδραση του αδερφού της συζύγου του Βαγγέλη Κτιστάκη, που ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, καθόρισαν τον παραπέρα προσανατολισμό του. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Στις 10 Μαρτίου 1944 πήρε μέρος στη συγκρότηση της ΠΕΕΑ και ανέλαβε Γραμματέας (Υπουργός) Στρατιωτικών και προσωρινά (Υπουργός) Συγκοινωνίας. Επίσης, εκλέχθηκε Ενθοσύμβουλος Πειραιά στις εκλογές που ακολούθησαν για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου. Μετά τη Βάρκιζα διώχθηκε από το αστικό κράτος και στα χρόνια 1947-1949 κρατήθηκε στη Μακρόνησο. Μετά την απελευθέρωσή του εκλέχτηκε βουλευτής με τη Δημοκρατική Παράταξη και την ΕΔΑ. Πέθανε το 1968 στην Αθήνα.


1. Πληρεξούσιο της ΚΕ του ΕΛΑΣ για τον ορισμό αντιπροσώπων στη συνάντηση της 26ης Δεκεμβρίου 1944 υπό τον Δαμασκηνό με τον Τσωρτσίλ και τις αστικές δυνάμεις. Αντιπρόσωποι του ΕΛΑΣ ήταν οι: Γιώργης Σιάντος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Μανώλης Μάντακας και Δημήτρης Παρτσαλίδης Γραμματέας του ΕΑΜ.

2,3. Έγγραφα του ΕΛΑΣ Κρήτης που συνέχισε να μάχεται ενάντια στους Γερμανούς Ναζί, οι οποίοι εξακολουθούσαν να έχουν υπό κατοχή μέρος του νησιού, μήνες μετά την απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας.

4. Έκκληση των εκτοπισμένων νομικών από τη Μακρόνησο

5. Ανοιχτό γράμμα κρατουμένων εργατών υπαλλήλων και των συνδικαλιστικών τους στελεχών από τη Μακρόνησο

6. Χαιρετιστήριο προς τον Στρατηγό Μάντακα των 2000 φυλακισμένων αγωνιστών της αντίστασης, το 1961 με αφορμή τα 20χρονα του ΕΑΜ. Εκ μέρους των φυλακισμένων υπογράφουν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Γιώργης Ερυθριάδης, η Αύρα Παρτσαλίδου, ο Μανώλης Γλέζος, ο Γιώργης Τρικαλινός και άλλοι.

7. Υπόμνημα εκτοπισμένων αξιωματικών και υπαξιωματικών στερηθέντες τον βαθμό τους

Αρχεία

πληρεξουσιο.jpg
ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΡΗΤΗ.jpg
ΚΡΗΤΗΣ.jpg
ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ.jpg
ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΡΑΜΜΑ.jpg
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ.jpg
ΥΠΟΜΝΗΜΑ.jpg
627872_007_3790027.jpg

Aναφορά

“Προσφορά του Μανώλη Φραντζεσκάκη από το αρχείο του Μανώλη Μάντακα,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 14 Μαΐου 2024, http://arxeio.kke.gr/document/421.