Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Ο στρατός εκθέτει το νεκρό σώμα του αγωνιστή Γιώργου Βλαχούτσικου μετά τη δολοφονία του στη Λίμνη Ευβοίας

Τίτλος

Ο στρατός εκθέτει το νεκρό σώμα του αγωνιστή Γιώργου Βλαχούτσικου μετά τη δολοφονία του στη Λίμνη Ευβοίας

Περιγραφή

Ο Γιώργος Βλαχούτσικος, γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1916. Από τα μαθητικά του χρόνια οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Αργότερα έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1940-1941 πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο. Στην κατοχή (1940-1944) πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση με πλούσια δράση ως πολιτικός καθοδηγητής, αλλά και ως καπετάνιος του Εφεδρικού ΕΛΑΣ στην Εύβοια. Μετά την απελευθέρωση, στην Αθήνα, όταν δούλευε στο αεροδρόμιο του Χασανίου, γνωρίστηκε με τον Θύμιο Καψή "Ανάποδο" που ήταν κρατούμενος εκεί, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας και τον βοήθησε στη δραπέτευσή του. Οι δυο τους εντάχτηκαν στο ΔΣΕ στην περιοχή Φθιωτιδοφωκίδας. Εκεί αναδείχτηκε καπετάνιος του 6ου Λόχου του Καλλίδρομου. Είχε ονομαστεί Λογαγός από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση.
Το Σεπτέμβρη του 1947 αποφασίστηκε η αποστολή τμήτατος 59 ανταρτών από τη Ρούμελη στην Εύβοια με επικεφαλής τον "Ανάποδο" και υπαρχηγό το Γιώργο Βλαχούτσικο. Στην πορεία το Τμήμα ενισχύθηκε με μεγάλο αριθμό ανταρτών από τα χωριά της Εύβοιας και στις 5 Γενάρη του 1948 συγκροτήθηκε το Ανεξάρτητο Τάγμα Ευβοίας με Διοικητή το Θύμιο Καψή "Ανάποδο" και Υπαρχηγό το Γιώργο Βλαχούτσικο "Ευβοιώτη".
Δολοφονήθηκε ενώ κοιμόταν από τον συμπολεμιστή του Παπαθωμά στις 28 Σεπτέμβρη του 1949, ο οποίος μετά παραδόθηκε στο στρατό. Το νεκρό σώμα του αγωνιστή το παρέλαβε ο στρατός και αφού το περιέφερε πάνω στο καπό ενός στρατιωτικού αυτοκινήτου, στα σοκάκια της γεννέτειράς του Λίμνης, μετά πήγαν και το έστησαν σταυρωμένο στην πλατεία.

Τις φωτογραφίες πρόσφερε ο Κώστας Τσιροδημήτρης, τα αρνητικά των οποίων βρήκε στο αρχείο του πεθερού του Γιάννη Μπλουκίδη, ο οποίος τις είχε τραβήξει το Σεπτέμβριο του 1949. Ο Γ. Μπλουκίδης είχε διατελέσει Δήμαρχος Λίμνης από το 1978 μέχρι το 1990.

Αρχεία

Γ.Βλ.5.png.jpg
Γ.Βλ.1.png.jpg
Γ.Βλ.2.png.jpg
Γ.Βλ.3.png.jpg
Γ.Βλ.6.png.jpg

Aναφορά

“Ο στρατός εκθέτει το νεκρό σώμα του αγωνιστή Γιώργου Βλαχούτσικου μετά τη δολοφονία του στη Λίμνη Ευβοίας,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 23 Φεβρουαρίου 2024, http://arxeio.kke.gr/document/411.