Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Χειροποίητη ταμπακιέρα του Στεφανή Παπαγεωργάκη από Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στη Λιβύη

Τίτλος

Χειροποίητη ταμπακιέρα του Στεφανή Παπαγεωργάκη από Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στη Λιβύη

Περιγραφή

Ταμπακιέρα που κατασκεύασε ο Στεφανής Παπαγεωργάκης όντας έγκλειστος σε Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στη Λιβύη το 1944.

Ο Στεφανής Παπαγεωργάκης γεννήθηκε το 1923 στο Μουράτο Ικαρίας. Ήταν το τρίτο από τα εφτά παιδιά οικογένειας εργατοαγροτών. Οι βιοποριστικές ανάγκες του επέτρεψαν να φοιτήσει μόνο μέχρι την Γ΄ τάξη του εξατάξιου γυμνασίου. Με την χιτλεροφασιστική εισβολή η οικογένειά του κατέφυγε στην Κύπρο και ο Στεφανής κατατάχτηκε εθελοντής στο στρατό της Μέσης Ανατολής. Το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα της ΑΣΟ και γι’ αυτό κλείστηκε στα σύρματα. Τον Αύγουστο του 1945 απολύθηκε και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το συνεχές κυνηγητό της χωροφυλακής τον ανάγκασε να καταφύγει στο ΔΣΕ Ικαρίας. Η υπόλοιπη οικογένειά του στάλθηκε στη Μακρόνησο.

Καταδικάστηκε το 1949 ερήμην σε θάνατο από το Εφετείο Σύρου και επικηρύχτηκε με 25 εκατομμύρια δραχμές. Παρέμεινε με τους τελευταίους αντάρτες στην Ικαρία και τον Ιούνη του 1955, ύστερα από έγκριση της ΚΕ του ΚΚΕ, δραπέτευσαν στο εξωτερικό.

Το 1969 με εντολή του Κόμματος ήρθε παράνομα στην Ελλάδα για να συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής δράσης και στην ανασυγκρότηση των παράνομων κομματικών οργανώσεων. Πιάστηκε από το δίδυμο Μάλλιου – Μπάμπαλη και καταδικάστηκε από το χουντικό εφετείο. Με την αποφυλάκισή του δραπέτευσε ξανά στο εξωτερικό με τη βοήθεια του Κόμματος και πήρε μέρος ως αντιπρόσωπος στο 9ο Συνέδριο του Κόμματος. Μετά την πτώση της χούντας συνέβαλε στη συγκρότηση των κομματικών οργανώσεων στο Πειραιά. Παρέμεινε στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά ως το τέλος της ζωής του το 1999.

Συνεισφέρων

Αρχεία

1652266211802.jpg
TAMPAKIERA_2.jpg

Aναφορά

“Χειροποίητη ταμπακιέρα του Στεφανή Παπαγεωργάκη από Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στη Λιβύη,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 4 Δεκεμβρίου 2023, http://arxeio.kke.gr/document/374.