Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Φωτογραφικό αφιέρωμα, 70 χρόνια από την υποχώρηση του ΔΣΕ, Αύγουστος 1949
Η γυναίκα και η νεολαία στον ΔΣΕ

Τίτλος

Φωτογραφικό αφιέρωμα, 70 χρόνια από την υποχώρηση του ΔΣΕ, Αύγουστος 1949
Η γυναίκα και η νεολαία στον ΔΣΕ

Περιγραφή

Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, το ότι ο ΔΣΕ έφτασε το 25% της δύναμής του να είναι γυναίκες, αποτελούσε άλμα προόδου, ισχυρό χτύπημα στην προκατάληψη σε βάρος της γυναίκας και ακαταμάχητο στοιχείο ιδεολογικοπολιτικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης.

Τη θέση τους στο ΔΣΕ οι γυναίκες κατάκτησαν με το προσωπικό τους παράδειγμα, πρωταρχικά με την ατρόμητη στάση τους ενάντια στον πολυπληθέστερο αστικό στρατό, που ήταν εξοπλισμένος σαν αστακός. Οι περισσότερες προέρχονταν απευθείας από τον μη ένοπλο πληθυσμό, ενώ πολλές δεν είχαν βιώσει άμεσα ούτε την πολεμική πείρα του ΕΛΑΣ.

Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, ήταν απλές χωριατοπούλες, μεγαλωμένες στο καταθλιπτικό και καταπιεστικό για τη γυναίκα περιβάλλον του χωριού ή της επαρχιακής κωμόπολης.

Επίσης, ένα από τα χαρακτηριστικά του ΔΣΕ ήταν αναμφίβολα η συμμετοχή της νεολαίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της δύναμης του ΔΣΕ, γύρω στο 80%, αποτελούνταν από νέους και νέες.

Μάλιστα, σε αρκετούς λόχους νεολαίας, πολλοί μαχητές ήταν μαθητές, ενώ το 30% της σύνθεσής τους ήταν νέες κοπέλες, ανάμεσά τους ηλικίας 16-18 χρονών.

Όλοι αυτοί οι χιλιάδες νέοι και νέες, με αυτοθυσία και σε πολύ δύσκολες συνθήκες, έχοντας βαθιά πίστη στο δίκιο του αγώνα τους, πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους παλεύοντας για ανώτερα ιδανικά, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό μας

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

Εκδήλωση μπροστά στο δημοτικό σχολείο Μικρολίμνης, για την 6η επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ.jpg
ΕΠΟΝ ΜΙΚΡΟΛΙΜΝΗ 2.jpg
aeq031.jpg
aeq035.jpg
aeq036.jpg
aez007.jpg
afn019.jpg
afq026.jpg
aju011.jpg
ajx010.jpg
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΣΕ.jpg
ΙΔΡΥΣΗ ΠΔΕΓ.jpg
ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ.jpg
1.Δόμνα Παπάζογλου-Ιωαννίδου, Ρούλα Κουκούλου (1η σειρα) Βάγιω Βουρνά, Ρίτα Λαζαρίδη (πίσω, από δεξιά)ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΔΟΓ.jpg

Aναφορά

“Φωτογραφικό αφιέρωμα, 70 χρόνια από την υποχώρηση του ΔΣΕ, Αύγουστος 1949Η γυναίκα και η νεολαία στον ΔΣΕ,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 8 Δεκεμβρίου 2023, http://arxeio.kke.gr/document/312.