Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Σακάκι και δίκοχο από τη στολή του μαχητή του Δ.Σ.Ε Νίκου Μπουτσιάδη

Τίτλος

Σακάκι και δίκοχο από τη στολή του μαχητή του Δ.Σ.Ε Νίκου Μπουτσιάδη

Περιγραφή

Ο Νίκος Μπουτσιάδης γεννήθηκε στην Αμμουδάρα Καστοριάς τον Απρίλη του 1923. Ο πατέρας του, Δημήτρης Μπουτσιάδης, εξορίστηκε από το αστικό κράτος για 8 χρόνια για τη συμμετοχή του στην εθνική αντίσταση. Τα αδέλφια του, μαχητές κι αυτοί του ΔΣΕ. Ο Βαγγέλης Μπουτσιάδης σκοτώθηκε στον Γράμμο και ο Θωμάς Μπουτσιάδης πέρασε ως πολιτικός πρόσφυγας στην ΕΣΣΔ.

Ο Ν. Μπουτσιάδης το 1942, σε ηλικία 19 ετών, οργανώθηκε στο ΚΚΕ και στο ΕΑΜ. Από το Δεκέμβρη του 1942 μέχρι τον Οκτώβρη του '44 έδρασε στα αντάρτικα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Το 1946 κατατάχτηκε στον ΔΣΕ και υπηρετώντας στην Επιμελητεία Λευκοφύτου με το βαθμό του υπολοχαγού. Πήρε μέρος σε όλες τις μάχες στον Γράμμο μέχρι το 1949 και βαριά άρρωστος, πέρασε στις Σοσιαλιστικές χώρες.

Έμεινε στην Τσεχοσλοβακία, όπου με χρέωση από το υπουργείο Εξωτερικών συνέβαλε αποφασιστικά, ως υπεύθυνος του Ερυθρού Σταυρού, στο ξανασμίξιμο των οικογενειών των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ.

Προσπάθησε να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση, όμως το αστικό κράτος αρνήθηκε τον επαναπατρισμό του και κατάφερε να γυρίσει τελικά το 1988. Αρχικά εγκαταστάθηκε στο Χιλιόδεντρο Καστοριάς και στη συνέχεια στο Μαρούσι Αττικής, παραμένοντας μέλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.

Αρχεία

20170531_120338.jpg
20170531_113046.jpg

Aναφορά

“Σακάκι και δίκοχο από τη στολή του μαχητή του Δ.Σ.Ε Νίκου Μπουτσιάδη ,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 22 Ιουλίου 2018, http://arxeio.kke.gr/document/181.