Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Βιολί κατασκευασμένο από εξόριστο στην Ακροναυπλία, 1937-1943

Τίτλος

Βιολί κατασκευασμένο από εξόριστο στην Ακροναυπλία, 1937-1943

Περιγραφή

Το βιολί κατασκευάστηκε από τον Νικόλαο Καλλιονίδη, που καταγώταν από την Καβάλα, στην Ακροναυπλία, όπου ήταν φυλακισμένος την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά.

Οι πρώτοι Ακροναυπλιώτες μεταφέρθηκαν από τα κρατητήρια Αθήνας - Πειραιά - Πατρών κλπ. Το Μάη - Ιούνη και Ιούλη 1937 άρχισαν να μεταφέρονται με καραβιές από τα ξερονήσια της Ανάφης, Φολέγανδρου, Αη-Στράτη οι «πιο επικίνδυνοι» εξόριστοι αγωνιστές στην Ακροναυπλία.
Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, γραμματείς και μέλη περιφερειακών, αχτιδικών οργανώσεών του, βoυλευτές του Παλλαϊκού Μετώπου, εργατικά και συνδικαλιστικά στελέχη, στελέχη του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας και άλλων δημοκρατικών οργανώσεων, στελέχη της Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΟΚΝΕ), εργάτες, αγρότες, υπάλληλοι, διανοούμενοι κλπ.
Εξακόσιοι είκοσι πέντε κρατούμενοι πέρασαν από το κάτεργο . Ο σκοπός των ταξικών αντιπάλων ήταν ένας. Να εξοντώσουν, να συντρίψουν σωματικά και ψυχικά, να κουρελιάσουν ηθικά, να ρεζιλέψουν και να αχρηστεύσουν τον ηγετικό πυρήνα του ΚΚΕ απέναντι στην εργατική τάξη, το λαό. Και δε δίστασαν μπροστά σε κανένα μέσο, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους.
Δεν υπήρχε έλεος για όποιον δεν έκανε «δήλωση μετάνοιας», για όποιον δεν αποκήρυσσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, για όποιον δεν έσκυβε το κεφάλι.
Στις 6 του Απρίλη 1941 εισβάλλουν στην Ελλάδα οι χιτλερικές ορδές. Οι κρατούμενοι της Ακροναυπλίας περιμένανε αυτήν την επίθεση και δεν τους ξάφνιασε.
Σ' αυτές τις τραγικές στιγμές, οι ξενόδουλοι στρατηγοί του δικτάτορα Μεταξά και του βασιλιά Γλίξμπουργκ, ενώ ο στρατός με συγκρατημένη την ανάσα και ματωμένος πολεμούσε, προδίνουν στρατό και λαό και διευκολύνουν την υποδούλωση της χώρας στους Χίτλερ και Μουσολίνι.
Η χιτλερική αεροπορία βομβαρδίζει το κάτεργο της Ακροναυπλίας. Απ' τις 21 - 25 του Απρίλη 1941 οι δεσμώτες της Ακροναυπλίας περνούν εφιαλτικές μέρες. Επί πέντε μέρες από τις 6 η ώρα το πρωί, μέχρι τις 6 η ώρα το βράδυ χιτλερικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν κατά κύματα την Ακροναυπλία.
Τον Φλεβάρη του 1943, οι φυλακές της Ακροναυπλίας κλείνουν και οι 625 αγωνιστές της σκορπίζονται σε φυλακές και εξορίες σ' όλη την Ελλάδα.

Συνεισφέρων

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

20170526_134431.jpg
20170526_134634.jpg

Aναφορά

“Βιολί κατασκευασμένο από εξόριστο στην Ακροναυπλία, 1937-1943,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 27 Ιανουαρίου 2023, http://arxeio.kke.gr/document/179.