Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Φωτογραφίες της Ρούλας Κουκούλου από τη δράση της στον ΔΣΕ

Τίτλος

Φωτογραφίες της Ρούλας Κουκούλου από τη δράση της στον ΔΣΕ

Περιγραφή

Η Ρούλα Κουκούλου γεννήθηκε στη Νάουσα το 1916. Έγινε μέλος του ΚΚΕ το Φλεβάρη του 1937.
Με την έναρξη της Κατοχής η Ρούλα Κουκούλου μετεγκαταστάθηκε στη Λακωνία και οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Στη Λακωνία δούλεψε μέχρι την απελευθέρωση. Μετά το Δεκέμβρη πήγε στη Μεσσηνία, σαν γραμματέας της ΑΕ Καλαμάτας στην αρχή και οργανωτικός γραμματέας της Μεσσηνίας σε συνέχεια, με καθοδηγητές της τον Νίκο Μπελογιάννη και τον Γιώργο Τσιτήλο.
Μετά το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1945) η Ρούλα Κουκούλου ήρθε στον Πειραιά. Ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης, υπεύθυνη για τη γυναικεία δουλειά, μέχρι το 1946. Μέχρι το 1947 είχε την ευθύνη για το γυναικείο κίνημα, που τότε εκφραζόταν κυρίως μέσα από την ΠΟΓ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γυναικών), που είχε πάνω από 200 χιλιάδες μέλη και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ΠΔΕΓ (Πανελλαδική Δημοκρατική Ένωση Γυναικών).
Τον Οκτώβρη του 1947 βγήκε στο βουνό και εντάχθηκε στο ΔΣΕ, με ειδική ευθύνη για τις μαχήτριες του ΔΣΕ.
Μετά την ήττα του ΔΣΕ έμεινε 5 χρόνια στη Ρουμανία. Το 1952 έγινε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το 1955 η Ρούλα Κουκούλου ήρθε στην Ελλάδα παράνομα. Συνελήφθη και φυλακίστηκε στου Αβέρωφ και στο Γεντί - Κουλέ. Πέρασε από 4 δίκες, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης. Το 1960 πέρασε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Απολύθηκε το 1966, μετά από 11 χρόνια φυλακής. Δούλεψε σε συνέχεια στην ΕΔΑ μέχρι τον Απρίλη του 1967, οπότε εξορίστηκε στη Γυάρο, στην Αλικαρνασσό, στον Ωρωπό. Έμεινε 1 χρόνο σε κατ' οίκον περιορισμό στη Μεσσήνη (Νησί) της Καλαμάτας. Όταν απελευθερώθηκε δούλεψε στην παρανομία και το 1972 βγήκε παράνομα στο εξωτερικό. Πήρε μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ και εκλέχθηκε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ. Παρέμεινε στην ΚΕ μέχρι το 13ο Συνέδριο.
Το 1948 η Ρούλα Κουκούλου παντρεύτηκε με τον τότε Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη. Απέκτησαν ένα παιδί.
Μια μέρα πριν το θάνατό της και γνωρίζοντας την κατάστασή της, βρήκε τη δύναμη να προσθέσει στο βιογραφικό της τις παρακάτω λέξεις: "Μέσα σ' αυτή την αγάπη του Κόμματος μου, του λαϊκού κινήματος και της οικογένειάς μου, φεύγω απ' τη ζωή ικανοποιημένη".

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

ΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ 1948.jpg
ΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ.jpg
ΒΙΤΣΙ 1949.jpg
ΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ 1948_.jpg
ΣΗΜΑΙΑ ΑΜΙΛΛΑΣ, ΒΙΤΣΙ 1949.jpg

Aναφορά

“Φωτογραφίες της Ρούλας Κουκούλου από τη δράση της στον ΔΣΕ,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 1 Φεβρουαρίου 2023, http://arxeio.kke.gr/document/175.