Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Εκδόσεις από το εκδοτικό "Τα Νέα Βιβλία", 1944-1946

Τίτλος

Εκδόσεις από το εκδοτικό "Τα Νέα Βιβλία", 1944-1946

Περιγραφή

Την πορεία του Κόμματος και των στρατηγικών - προγραμματικών επεξεργασιών του ακολουθεί και η εκδοτική του δραστηριότητα. Όπως όλη η δράση του ΚΚΕ, έτσι και η εκδοτική του δραστηριότητα διέτρεξε όλες τις ιστορικές περιόδους και φάσεις του Κόμματος: Νομιμότητα, παρανομία, ένοπλη πάλη στον αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, πολιτική προσφυγιά. Σε όλη αυτή την πορεία, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν έπαψε να εκδίδει βιβλία - όπλα απαραίτητα στην ιδεολογικοπολιτική πάλη.
Eκδοτικά του Κόμματος υπάρχουν από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του ΣΕΚΕ - ΚΚΕ. Στα πρώτα εξώφυλλα των εκδόσεων εμφανίζονται: «Εκδοτικό Τμήμα του ΣΕΚΕ» και το «Σοσιαλιστικό Βιβλιοπωλείο» τη δεκαετία του 1920, ενώ τη δεκαετία του 1930 το «Λαϊκό Βιβλιοπωλείο» και οι «Εκδόσεις Ριζοσπάστη».
Την περίοδο της ΕΑΜικής αντίστασης και την πρώτη περίοδο μετά την απελευθέρωση εκδόθηκε μεγάλος αριθμός βιβλίων από τις Κομματικές Οργανώσεις Περιοχής και Αχτιδικές Οργανώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ). Χαρακτηριστικές ήταν «Η Κόκκινη Σημαία» στη Θεσσαλία. Την περίοδο μετά το Δεκέμβρη του 1944 και μέχρι τη Συμφωνία της Βάρκιζας, η ΚΕ του ΚΚΕ εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλία. Τότε η «Κόκκινη Σημαία» τύπωνε υλικά της ΚΕ του ΚΚΕ, βιβλία και άλλα κεντρικά υλικά.

Την περίοδο μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και μέχρι την κήρυξη, από το αστικό κράτος, του ΚΚΕ εκτός νόμου, πολλά βιβλία εκδίδονταν από το εκδοτικό «Τα Νέα Βιβλία» ή «Νέα Βιβλία».

Το εκδοτικό «Ελεύθερη Ελλάδα» εξέδιδε βιβλία του ΚΚΕ και του ΔΣΕ την περίοδο του αγώνα του ΔΣΕ. Ένας αριθμός βιβλίων τυπωνόταν εκτός Ελλάδας (κυρίως στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας και στο Μποροβίτσι της Βουλγαρίας). Πολύ μεγάλος αριθμός βιβλίων και άλλων εντύπων (εφημερίδες, περιοδικά, τρικ, αφίσες) τυπώθηκε στην κυριολεξία στη φωτιά της μάχης στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας, χρησιμοποιώντας ποδοκίνητα τυπογραφεία που πλαισίωναν το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ και τα αρχηγεία των περιοχών.
Το εκδοτικό «Νέα Ελλάδα» ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1949 ενώ κάτω από τον τίτλο αυτό εμφανίζονται εκδόσεις μέχρι το 1954. Αρχικά λειτούργησε σε δικά του τυπογραφεία στη Ρουμανία και στη συνέχεια ως τμήμα κρατικού τυπογραφείου της Ρουμανίας.
Το εκδοτικό «Νέα Ελλάδα» διαδέχτηκαν οι «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις» (ΠΛΕ) που συνέχισαν την εκδοτική δραστηριότητα του ΚΚΕ.
Το επόμενο διάστημα οι εκδόσεις της ΚΕ του ΚΚΕ επανέρχονται με το παλιό λογότυπο «Νέα Ελλάδα» και τα εκπαιδευτικά βιβλία με τον τίτλο «Σχολικές Εκδόσεις».
Στη συνέχεια εμφανίζονται βιβλία με τον τίτλο «Νέα Βιβλία» που κυκλοφορούν κυρίως στους πολιτικούς πρόσφυγες.
Το 1973 με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ ιδρύθηκε εκδοτικό με έδρα την Αθήνα. Ο πρώτος τίτλος που εξέδωσε ήταν: «Ο Λενινισμός και η Σύγχρονη Εποχή», απ’ όπου δόθηκε και ο τίτλος «Σύγχρονη Εποχή» στο εκδοτικό.

Συνεισφέρων

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ.jpg
ΔΙΑΛΕΧΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΥΛΙΣΜΟΣ.jpg
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΚΣΕ Α΄.jpg
Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.jpg
ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΗΣΕΙΟΥ.jpg

Ετικέτες

Aναφορά

“Εκδόσεις από το εκδοτικό "Τα Νέα Βιβλία", 1944-1946,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 5 Ιουλίου 2020, http://arxeio.kke.gr/document/141.