Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Τετράδιο στρατιωτικών μαθημάτων του Ευστάθιου Σεφεριάδη, από τη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα Ευρυτανίας (απόσπασμα)

Τίτλος

Τετράδιο στρατιωτικών μαθημάτων του Ευστάθιου Σεφεριάδη, από τη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα Ευρυτανίας (απόσπασμα)

Περιγραφή

Η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ άρχισε να λειτουργεί για πρώτη φορά τον Αύγουστο του1943 στο Περτούλι Τρικάλων, απ’ όπου και αποφοίτησε η πρώτη σειρά, 138 εφέδρων Αξιωματικών.
Τον Οκτώβρη του 1943 μεταφέρθηκε στα Λουτρά Σμοκόβου, όμως οι Γερμανοί καίνε τα Λουτρά και η δεύτερη σειρά Αξιωματικών μετά από αδιάκοπες μετακινήσεις, αποφοίτησε στην Δ. Φραγγίστα.
Στην Ρεντίνα λειτούργησε από τον Μάρτη του 1944 μέχρι τον Σεπτέμβριο του ιδίου χρόνου, στεγάστηκε στο Δημοτικό Σχολείο της Ρεντίνας και αποφοίτησαν οι δύο τελευταίες σειρές Αξιωματικών, τρίτη και τετάρτη σειρά.
Την περίοδο αυτή φοιτούν στην Σχολή 840 μαθητές από την Αθήνα, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα μεταξύ τους και αρκετές γυναίκες, που φιλοξενούνται στα σπίτια των κατοίκων.
Στις τέσσερις εκπαιδευτικές περιόδους της Σχολής φοίτησαν περίπου 1400 σπουδαστές, τελείωσαν δε τις σπουδές τους και βγήκαν από αυτήν, 1260 Ανθυπολοχαγοί του ΕΛΑΣ, μεταξύ αυτών και 13 γυναίκες.

Συνεισφέρων

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

rentina_.jpg
rentina_ 001.jpg
rentina_ 002.jpg
rentina_ 003.jpg
rentina_ 004.jpg

Aναφορά

“Τετράδιο στρατιωτικών μαθημάτων του Ευστάθιου Σεφεριάδη, από τη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα Ευρυτανίας (απόσπασμα),” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 22 Οκτωβρίου 2020, http://arxeio.kke.gr/document/101.