Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Εκτοπισμός του Αχιλλέα Μπλάνα στο Παρθένι Λέρου, 8/4/1969

Τίτλος

Εκτοπισμός του Αχιλλέα Μπλάνα στο Παρθένι Λέρου, 8/4/1969

Περιγραφή

Ο Αχιλλέας Μπλάνας γεννήθηκε το 1910 στο χωριό Ανατολή (Σελίτσανη) Λάρισας. Το 1926 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ Λάρισας και συμμετείχε σε όλους τους εργατικούς αγώνες της νεολαίας. Το 1929 δικάστηκε με το Ιδιώνυμο, επειδή πήρε μέρος στο γιορτασμό των 12 χρόνων της Οχτωβριανής Επανάστασης. Καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλακή και εξορία στην Ανάφη, από όπου δραπέτευσε, ήρθε στην Αθήνα και δούλεψε στην Οργάνωση της Αθήνας. Το 1930 εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ της ΟΚΝΕ. Στάλθηκε γραμματέας της Οργάνωσης Μυτιλήνης, όπου συλλαμβάνεται μετά από 8 μήνες, κατορθώνει να δραπετεύσει και να φτάσει στην Αθήνα και πάλι. Το 1931 στέλνεται και πάλι στη Μυτιλήνη, πιάνεται και στέλνεται στις φυλακές της Αίγινας. Εκεί φθάνει καταδικαστική απόφαση από τη Μυτιλήνη και εξορίζεται για 2 χρόνια στην Ανάφη. Δραπετεύει από την Ανάφη, συνεχίζει τον αγώνα του και το 1935 γίνεται γραμματέας της ΟΚΝΕ στον Πειραιά. Παίρνει μέρος στη δημιουργία αντιφασιστικής αντιδικτατορικής οργάνωσης Νέων με τον τίτλο "Ενωση Νέων Ελλάδας" (ΕΝΕ), η οποία είχε καθοδηγητή τον Χρήστο Μαλτέζο, μέλος, τότε, του Γραφείου της ΟΚΝΕ.
Τις πρώτες μέρες του Μάη 1936, στέλνεται περιοδεία στις Οργανώσεις της ΟΚΝΕ στη Βόρεια Ελλάδα. Παίρνει μέρος στους απεργιακούς αγώνες στις 9 Μάη 1936.
Μετά την 4η Αυγούστου, στέλνεται στη Θεσσαλία ως γραμματέας του Γραφείου Περιοχής της ΟΚΝΕ. Το Μάρτη του 1937, πιάνεται στο Βόλο και δικάζεται 5 χρόνια φυλακή και 2 χρόνια εξορία.
Ο πόλεμος του 1940 τον βρίσκει στις φυλακές της "Σωτηρίας". Τον Απρίλη του 1941, παραδίδεται και αυτός στους κατακτητές, μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Τον Απρίλη του 1942, δραπετεύει και πάλι από το Τμήμα Μεταγωγών. Περνά στο ΚΚΕ και το Σεπτέμβρη του 1943 στέλνεται στην Πελοπόννησο, όπου δουλεύει με γραμματέα τον Κώστα Γαμβέτα. Μετά τη δολοφονία του Γαμβέτα, αναλαμβάνει γραμματέας Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς. Τον Οκτώβρη του 1945, στο 7ο Συνέδριο του Κόμματος εκλέγεται μέλος της ΚΕ και στέλνεται γραμματέας στην Περιοχή Θεσσαλίας. Το καλοκαίρι του 1946 πιάνεται στο Βόλο και εξορίζεται στα Κύθηρα. Επειτα από συνεχείς αιμοπτύσεις μεταφέρεται στην Αθήνα, στο Τμήμα Αμαρουσίου, από όπου δραπετεύει και πάλι. Το Μάρτη του 1947, αναλαμβάνει γραμματέας της ΚΟ Αθήνας ως τον Αύγουστο του 1948. Το Γενάρη του 1949, πιάνεται και το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου δικάζεται σε ισόβια. Κρατείται σε διάφορες φυλακές 16 ολόκληρα χρόνια. Οταν αφήνεται ελεύθερος, δουλεύει στην Επιτροπή Πόλης της ΕΔΑ στον Πειραιά, ως την 21η Απρίλη του '67, που πιάνεται και έπειτα από τον Ιππόδρομο, εξορίζεται στα Γιούρα και στο Παρθένι της Λέρου, από όπου απολύεται, μαζί με άλλους αρρώστους, τον Αύγουστο του 1970.
Δουλεύει στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων της Αθήνας και από τη μεταπολίτευση είναι μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της "Κομμουνιστικής Επιθεώρησης". Ασχολείται και με συγγραφική δουλιά, σχετικά με την Ιστορία του ΚΚΕ.

Συνεισφέρων

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

μπλανας2.jpg

Aναφορά

“Εκτοπισμός του Αχιλλέα Μπλάνα στο Παρθένι Λέρου, 8/4/1969,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 19 Φεβρουαρίου 2020, http://arxeio.kke.gr/document/86.