Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του εμβληματικού έργου «Η τιμή και το χρήμα», του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Τίτλος

Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του εμβληματικού έργου «Η τιμή και το χρήμα», του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Περιγραφή

Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του εμβληματικού έργου «Η τιμή και το χρήμα» του πρωτοπόρου λογοτέχνη και επαναστάτη σοσιαλιστή Κωνσταντίνου Θεοτόκη παραδόθηκε στο Αρχείο του ΚΚΕ, από Κερκυραίο δημοσιογράφο.

Το αντίτυπο είναι ένα από τα 510 αριθμημένα αντίτυπα εκείνης της ιστορικής κερκυραϊκής έκδοσης του 1914 και φέρει τον αριθμό 421.

Το βιβλίο περιλαμβάνει πρόλογο με αφιέρωση του συγγραφέα στην Κερκυραία λόγια και κατοπινή υποστηρίκτρια του ΕΑΜ Ειρήνη Δενδρινού (1879-1974), όπου ο Κ. Θεοτόκης (1872-1923) αναφέρεται στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνοντας ότι «ποτάμια αίματος βάφουν τη μητέρα γη» για «ένα τόσο άτοπο καθεστώς που για να υπάρχει χρειάζεται τον παράλογο φόνο και την ατυχία τόσων πλασμάτων». Επίσης, συμπεριλαμβάνει έξι εικονογραφίες του πρωτοπόρου χαράκτη και επαναστάτη σοσιαλιστή Μάρκου Ζαβιτσιάνου (1884-1923). Τυπώθηκε το 1914 στο ιστορικό «Χρωμοτυπολιθογραφείο Αδελφών Γ. Ασπιώτη» στην Κέρκυρα και αποτελεί λογοτεχνικό καρπό της σύζευξης του συγγραφέα με το εργατικό - σοσιαλιστικό κίνημα.

Το συγκεκριμένο έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη εξετάζει την ανάδυση της εργατικής τάξης και τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που αυτή συνεπάγεται. Διαδραματίζεται στο λαϊκό - και κατεξοχήν βιομηχανικό και εργατικό - προάστιο Μαντούκι της πόλης της Κέρκυρας, όπου ο συγγραφέας είχε αφιερώσει τότε τις δυνάμεις του για τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων και τη συγκρότηση του Σοσιαλιστικού Ομίλου Κέρκυρας, που αποτέλεσε λίγα χρόνια μετά, ως γνωστόν, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), κατοπινού ΚΚΕ. Να μια χαρακτηριστική περιγραφή του συγγραφέα στο εστιασμένο στη ζωή και τις αξίες των ανθρώπων του προαστίου έργου του: «Χτιστάδες με τα παλιά ξερά μισοκάπελά τους, τα ρούχα τους, τα ποδήματά τους ασβεστωμένα. Μαραγκοί με τες καθημερινές τους φορεσιές. Εργάτες από διάφορα εργοστάσια σκεφτικοί, λιγνοί και σαν αλαλιασμένοι από τους κρότους της μηχανής. Ξυπόλυτοι χαμάληδες, βαρκάρηδες, χωριάτες κι άλλοι άνθρωποι κάθε τέχνης».

Αρχεία

1.Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ.jpg
2.Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΕΝΝΙΑ.jpg
3.ΖΑΒ3.jpg
4.ΖΑΒ4.jpg
5.ΖΑΒ.jpg
6.ΖΑΒ2.jpg

Aναφορά

“Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του εμβληματικού έργου «Η τιμή και το χρήμα», του Κωνσταντίνου Θεοτόκη,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 23 Σεπτεμβρίου 2023, http://arxeio.kke.gr/document/393.