Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Υλικά από το αρχείο της οικογένειας Βελδεμίρη

Τίτλος

Υλικά από το αρχείο της οικογένειας Βελδεμίρη

Περιγραφή

Ο Στέφανος Βελδεμίρης γεννήθηκε το 1937 στις Συκιές της Θεσσαλονίκης και καταγόταν από οικογένεια αντιστασιακών. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη για να φροντίσει τα αδέρφια του, μια και οι γονείς του κυνηγήθηκαν σε φυλακές και εξορίες. Την ημέρα δούλευε και το απόγευμα πήγαινε στην τεχνική σχολή ηλεκτρολόγων «Ευκλείδης».
Το 1954 οργανώθηκε στην παράνομη ΕΠΟΝ της σχολής και ανέπτυξε πλούσια δράση στη σχολή αλλά και στον χώρο της εργατικής νεολαίας, τα συνδικάτα και στο εργατικό κίνημα της πόλης. Πρωτοστάτησε στην πάλη για την ειρήνη και τις διεκδικήσεις για δημοκρατικές ελευθερίες και πήρε μέρος στις διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Κύπρου.
Το 1958 με τη διάλυση των κομματικών οργανώσεων εντάχθηκε οργανωτικά στη νεολαία της ΕΔΑ και είχε καθοδηγητική ευθύνη στις τεχνικές σχολές, την εργαζόμενη νεολαία και τα συνδικάτα. Στις 28 Οκτωβρίου του 1958, την Κυριακή στις 10.00 μ.μ. ο Στέφανος συλλαμβάνεται μαζί με άλλους 45 περίπου συντρόφους του νεολαίους συνδικαλιστές της ΕΔΑ που ήταν στην αίθουσα του συνδικάτου οικοδόμων στο Καραβάν Σαράι. Ηταν εισηγητής της διακήρυξης για τη νεολαία της πόλης όταν όρμησαν οι χωροφύλακες και ασφαλίτες στη σύσκεψη. Τους επιβίβασαν σε δύο αυτοκίνητα "Τζέιμς" και τους οδήγησαν στα κρατητήρια για την παράνομη συγκέντρωση. Ο Στέφανος δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε απτόητος τη δράση.
Το 1958 το Δεκέμβρη μήνα κατατάσσεται στο στρατό. Τον στέλνουν να υπηρετήσει τη θητεία του στο στρατόπεδο τάγμα σκαπανέων στον Κολυνδρό Πιερίας. Ηταν από τα μεγαλύτερα και χειρότερα στρατόπεδα. Εφάρμοζαν καθημερινά καψώνια, χειρωνακτική δουλειά, ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία για να λυγίσουν τους στρατιώτες και να υπογράψουν δήλωση μετανοίας αποκηρύσσοντας τις κομμουνιστικές τους ιδέες. Ο Στέφανος δε λύγισε και βγήκε περήφανος και με ψηλά το κεφάλι. Οργάνωσε την άμυνα μαζί με τους συντρόφους και δεν υπέκυψαν. Οταν απολύθηκε από το στρατό ρίχτηκε με όλες του τις δυνάμεις στην κομματική δουλειά της Νεολαίας της ΕΔΑ. Συνέβαλε στην οργάνωση της νεολαίας. Με την κρίση της Κούβας και την επέμβαση των Αμερικανών στο Νησί της Επανάστασης ο Στέφανος με μια ομάδα συντρόφων κατέλαβαν το Λευκό Πύργο της πόλης και κρέμασαν πανό με το σύνθημα: «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΚΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ». Εμεινε πολλές ώρες κρεμασμένο και προκάλεσε θαυμασμό στην πόλη.
Το 1961, ετοιμάζονταν οι εκλογές που χαρακτηρίστηκαν εκλογές «βίας και νοθείας», από την τρομοκρατική επιχείρηση νόθευσης του λαϊκού φρονήματος και το όργιο τρομοκρατίας που προηγήθηκε από το στρατό, τη χωροφυλακή, τα ΤΕΑ, την ΚΥΠ και άλλους μηχανισμούς. Ηθελαν να μειώσουν το ποσοστό που πήρε η ΕΔΑ στις εκλογές του 1958 και να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΕΡΕ. Εβαλαν σε ενέργεια το σχέδιο «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» με αρχηγό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον μετέπειτα δικτάτορα. Εξαπέλυσαν την τρομοκρατία, τη βία και τους ξυλοδαρμούς δημοκρατικών πολιτών για να τους αλλάξουν το φρόνημα. Εκαναν την Ελλάδα ένα απέραντο στρατόπεδο. Επιστράτευσαν όλους τους μηχανισμούς που είχαν στη διάθεσή τους. Το παλάτι, ο ΙΔΕΑ, τα ΤΕΑ - ΜΕΑ, παρακρατικοί συνεργάτες των Γερμανών και του υποκόσμου στράφηκαν όλοι στην τρομοκρατική επιχείρηση νόθευσης του λαϊκού φρονήματος. Το αποκορύφωμα αυτού του κλίματος τρομοκρατίας ήταν η δολοφονία του Στέφανου Βελδεμίρη στον Επτάλοφο Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτώβρη 1961, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
Την Κυριακή των εκλογών, στις 29 Οκτώβρη, πέφτει νεκρός και ο 24χρονος στρατιώτης Διονύσης Κερπινιώτης, στέλεχος της ΕΔΑ, με τραύμα στο κεφάλι, στο εκλογικό κέντρο του χωριού Δεμίρι της Αρκαδίας, και ο θάνατός του παρουσιάστηκε σαν αυτοκτονία.

1-2-3. Συλλυπητήρια μηνύματα προς την οικογένεια Βελδεμίρη για τη δολοφονία του Στέφανου Βελδεμίρη

4-5. Ο Στέφανος Βελδεμίρης

6-7-8-9. Ο Στέφανος Βελδεμίρης στο Τάγμα Σκαπανέων Κολύνδρου

10. Μνημόσυνο Στέφανου Βελδεμίρη στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Διακρίνεται ο αδερφός του Γιώργος Βελδεμίρης

Αρχεία

ΒΕΛΔΕΜΙΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 2.jpg
ΒΕΛΔΕΜΙΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ.jpg
614392_001_3684873.jpg
614393_001_3684871.jpg
614396_001_3684872.jpg
ΒΕΛΔΕΜΙΡΗΣ ΣΤΟ ΤΑΓΜΑ ΣΚΑΠΑΝΕΩΝ ΚΟΛΥΝΔΡΟΥ 2.jpg
ΒΕΛΔΕΜΙΡΗΣ ΣΤΟ ΤΑΓΜΑ ΣΚΑΠΑΝΕΩΝ ΚΟΛΥΝΔΡΟΥ 3.jpg
ΒΕΛΔΕΜΙΡΗΣ ΣΤΟ ΤΑΓΜΑ ΣΚΑΠΑΝΕΩΝ ΚΟΛΥΝΔΡΟΥ 4.jpg
ΒΕΛΔΕΜΙΡΗΣ ΣΤΟ ΤΑΓΜΑ ΣΚΑΠΑΝΕΩΝ ΚΟΛΥΝΔΡΟΥ.jpg
ΝΕΟΛΑΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΥΚΕΩΝ ΜΕ ΓΙΩΡΓΟ ΒΕΛΔΕΜΙΡΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΒΕΛΔΕΜΙΡΗ.jpg

Aναφορά

“Υλικά από το αρχείο της οικογένειας Βελδεμίρη,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 23 Σεπτεμβρίου 2023, http://arxeio.kke.gr/document/369.