Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Μπροσούρες από το αρχείο του Τάκη Ψημμένου

Τίτλος

Μπροσούρες από το αρχείο του Τάκη Ψημμένου

Περιγραφή

Ο Τάκης Ψημμένος γεννήθηκε το 1929 στην Καρδίτσα. Ηταν το μεγαλύτερο παιδί μιας οικογένειας αγωνιστών, μελών του ΚΚΕ που δόθηκε ολοκληρωτικά στον αγώνα.
Εντάχτηκε στο ΚΚΕ τον Γενάρη του 1945. Την Πρωτομαγιά του 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, όπου πήρε μέρος σε διάφορες δύσκολες αποστολές, όταν η πόλη της Καρδίτσας κατακτήθηκε από τους Γερμανούς. Τον Σεπτέμβρη του 1944 κατατάχτηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ Καρδίτσας και τον ίδιο μήνα του 1946 στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πήρε μέρος και τραυματίστηκε στη μάχη της Καρδίτσας. Σύνδεσμος, αρχικά, στο Αρχηγείο Αγράφων, τηλεγραφητής στη συνέχεια, στην 1η Μεραρχία του ΔΣΕ, "όργωσε" κυριολεκτικά απ' άκρη σ' άκρη ολόκληρη εκείνη την περιοχή που ανατολικά ορίζεται απ' το Σμόκοβο και δυτικά καταλήγει στους Απεράντιους.
Με την υποχώρηση του ΔΣΕ το 1949 παραμένει στην ομάδα που είχε βασική αποστολή να κρατήσει τη φυσιογνωμία του αντάρτικου στο χώρο των Αγράφων, με σκοπό τη συγκέντρωση των ξεκομμένων ανταρτών. Η ομάδα εκπλήρωσε στο ακέραιο την αποστολή της και την άνοιξη του 1950, τελευταίοι των τελευταίων, μετά από μία επική πορεία από τα Αγραφα έως τα σύνορα με την Αλβανία, πέρασε στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Ακολούθησε ο δρόμος της πολιτικής προσφυγιάς και ο Τάκης Ψημμένος εγκαταστάθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.
Το 1953 πήρε το πτυχίο του δασκάλου και φοίτησε στο ελληνικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης, όπου και πήρε το πτυχίο του ως καθηγητής της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας για τις μέσες σχολές. Εργάστηκε ως ανειδίκευτος εργάτης στο χωριό "Νίκος Μπελογιάννης" και αργότερα ως δάσκαλος στα ελληνόπουλα. Τα τελευταία χρόνια και μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1982, εργάστηκε στο μηχανισμό της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στη Βουδαπέστη.
Επαναπατρίστηκε το 1986, εργάστηκε για ένα διάστημα στο Αρχείο του ΚΚΕ και μετά ως μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μέχρι το τέλος της ζωής του αφοσιώθηκε ακούραστα στη συλλογή στοιχείων για το "Μαρτυρολόγιο" - "Επεσαν για τη ζωή", την έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ. Εχει αφήσει, επίσης, σημαντικό ντοκουμέντο το βιβλίο "Αντάρτες στ' Αγραφα" (έκδοση "Σύγχρονη Εποχή"), ένα μοναδικό κείμενο για τη δράση του ΔΣΕ στα Αγραφα.

Τις μπροσούρες δώρισαν στο Αρχείο του ΚΚΕ τα παιδιά του Μαρίνα Παλαβού και Βασίλης Ψημμένος.



1. Πρόγραμμα Λαϊκής Δημοκρατίας, Συνασπισμός Πολιτικών Κομμάτων, ΕΑΜ

2. Ένας χρόνος πάλης, Νοέμβρης 1948 - Δεκέμβρης 1949

3. Η μάχη της Νάουσας, Νίκου Κυτόπουλου

4. Το βαρύ πυροβολικό, Β. Ιλιένκωφ

5. Η αλήθεια για τη Ρούμελη, Λευκή Βίβλος, Αποδειχτικά Στοιχεία

6. Το παράθυρο που άνοιξε, δραματάκι σε τρεις πράξεις

7. Στη σκοπιά, Δήμου Ρέντη

8. Η κατάσταση της νεολαίας μας και τα καθήκοντα της ΕΠΟΝ, Απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ, 20/3/1951

9. Ο Τάκης Ψημμένος

Αρχεία

1.ΕΑΜ.jpg
2.ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΛΗΣ.jpg
4.ΝΑΟΥΣΑ.jpg
5.ΒΑΡΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ.jpg
6.ΡΟΥΜΕΛΗ.jpg
7..ΔΡΑΜΑΤΑΚΙΑ.jpg
8.ΣΚΟΠΙΑ.jpg
3.ΕΠΟΝ.jpg
PSIMENOS_TAKIS2.jpg

Aναφορά

“Μπροσούρες από το αρχείο του Τάκη Ψημμένου,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 20 Απριλίου 2024, http://arxeio.kke.gr/document/362.