Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Βιβλία από το αρχείο του Βασίλη Μπαρτζιώτα που δώρισε η κόρη του Αγγελική Μπαρτζιώτα.

Τίτλος

Βιβλία από το αρχείο του Βασίλη Μπαρτζιώτα που δώρισε η κόρη του Αγγελική Μπαρτζιώτα.

Περιγραφή

Βιβλία από το αρχείο του Βασίλη Μπαρτζιώτα που δώρισε, μαζί με άλλα ντοκουμέντα από το προσωπικό του αρχείο, η κόρη του Αγγελική Μπαρτζιώτα.

Ο Βασίλης Μπαρτζιώτας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1909 και πέθανε το 1994. Τελείωσε την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών Εμπορικών Επιστημών το 1929.
Από πολύ νέος, το 1924, πήρε μέρος στο εργατικό κίνημα της χώρας μας σαν μέλος και στέλεχος της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ. Για τη δράση του αυτή αντιμετώπισε πολλές διώξεις. Η δικτατορία του Μεταξά τον φυλάκισε στο κάτεργο της Ακροναυπλίας. Κλείστηκε στις φυλακές “Σωτηρία” και μετά την απελευθέρωση των κρατουμένων από τον ΕΛΑΣ, πέρασε στη δουλειά της καθοδήγησης του κόμματος και παρέμεινε γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας από τον Απρίλη του 1943 ως τον Ιούνη του 1946. Το 1946 - 1947 ήταν Γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας- Θράκης. Στον εμφύλιο πόλεμο πήρε μέρος σαν πολιτικός επίτροπος του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ από το 1947 ως το 1949. Καταδικάστηκε ερήμην δύο φορές σε θάνατο. Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1943 ως την 6η Ολομέλεια της ΚΕ, τον Μάρτη του 1956, οπότε και καθαιρέθηκε από το ΠΓ και την ΚΕ. Διαγράφηκε μετά την 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το 1957. Μετά το 9ο Συνέδριο το 1973, επανεντάχθηκε στο Κόμμα, ύστερα από την απόφαση αποκατάστασής του.

Έζησε πολιτικός πρόσφυγας, στη Ρουμανία και τη Σοβιετική Ένωση 27 χρόνια συνολικά. Επαναπατρίστηκε το 1976. Ασχολήθηκε με τη μελέτη και τη συγγραφική δουλειά πάνω στην ιστορία του εργατικού και εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Ελλάδας κι έχει γράψει πολλά βιβλία και μελέτες.


Αρχεία

mpartziotas_1.jpg
mpartziotas_2.jpg
mpartziotas_3.jpg
mpartziotas_5.jpg
mpartziotas_7.jpg
mpartziotas_8.jpg

Aναφορά

“Βιβλία από το αρχείο του Βασίλη Μπαρτζιώτα που δώρισε η κόρη του Αγγελική Μπαρτζιώτα. ,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 23 Φεβρουαρίου 2024, http://arxeio.kke.gr/document/347.