Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Χειροποίητη ξύλινη πίπα από την Ελ Ντάμπα

Τίτλος

Χειροποίητη ξύλινη πίπα από την Ελ Ντάμπα

Περιγραφή

Στις ένοπλες δυνάμεις στα στρατόπεδα στη Μέση Ανατολή, δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 1941, με πρωτοβουλία των κομμουνιστών, με επικεφαλής τον κομμουνιστή Γιάννη Σαλά, η στρατιωτική Αντιφασιστική Οργάνωση (ΑΣΟ). Τμήματά της δημιουργήθηκαν και στο Ναυτικό (Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού – ΑΟΝ) και στην Αεροπορία (Αντιφασιστική Οργάνωση Αεροπορίας - ΑΟΑ). Οι οργανώσεις αυτές εξέδιδαν αντίστοιχα τα έντυπα «Αντιφασίστας», «Ελευθερία» και «Αστέρας», που κυκλοφορούσαν πλατιά, τόσο στις στρατιωτικές μονάδες όσο και ανάμεσα στους πολίτες.
Μετά το ξέσπασμα και την καταστολή του κινήματος της Μέσης Ανατολής (Απρίλης 1944) δημιουργήθηκαν στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου φυλακίστηκαν χιλιάδες αξιωματικοί, οπλίτες, ναύτες και αεροπόροι. Ένα από αυτά ήταν και το στρατόπεδο στην Ελ Ντάμπα, στην Αίγυπτο.
Μετά τον Δεκέμβρη του 1944, συλλαμβάνονταν, συγκεντρώνονταν και στέλνονταν στην Ελ Ντάμπα και πολλές καραβιές αγωνιστών. Υπολογίζεται πως ο αριθμός τους έφθανε τους 8-10.000 ομήρους. Ανάμεσα σε πολλούς άλλους αγωνιστές, στην Ελ Ντάμπα βρέθηκε φυλακισμένος και ο ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος.
Σημαντική στην ανάπτυξη του αντιφασιστικού κινήματος στη Μέση Ανατολή την εποχή εκείνη ήταν και η συμβολή του Τμήματος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ), καθώς πολλά ελληνικά εμπορικά πλοία, που δε σταμάτησαν σε όλη τη διάρκεια του πολέμου να διασχίζουν τις θάλασσες, ελλιμενίζονταν στα αιγυπτιακά λιμάνια, κυρίως την Αλεξάνδρεια.

Συνεισφέρων

Αρχεία

IMG_20200625_154256.jpg
IMG_20200625_154320.jpg

Aναφορά

“Χειροποίητη ξύλινη πίπα από την Ελ Ντάμπα,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 23 Φεβρουαρίου 2024, http://arxeio.kke.gr/document/340.