Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Έργα του Αριστείδη Πατσόγλου

Τίτλος

Έργα του Αριστείδη Πατσόγλου

Περιγραφή

1. Δικτατορία

2. Ο καλουπωμένος άνθρωπος

Ο Αριστείδης Πατσόγλου γεννήθηκε στη Λέσβο το 1941. Παρακολουθεί τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου με δάσκαλο τον Θανάση Απάρτη, τον Μικρασιάτη Ελληνα γλύπτη, από τους σημαντικούς εκπροσώπους της μοντέρνας γλυπτικής στην Ελλάδα. Από το 1965 έως το 1969 σπούδασε γλυπτική με δάσκαλο τον Γ. Παππά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1970 μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου συνεχίζει τις σπουδές του στη γλυπτική με δασκάλους τους Cesar και R. Collamarini και στη χαρακτική με δάσκαλο τον J. Lagrange.

Ο Αριστείδης Πατσόγλου, όταν ζούσε μόνιμα στο Παρίσι, μαζί με 50 διεθνείς καλλιτέχνες είχε ιδρύσει την ομάδα «Logos».

«Μέσα σ' αυτή την ομάδα ήτανε Γάλλοι καλλιτέχνες και ξένοι που ζούσαν στο Παρίσι. Από τους Γάλλους εικαστικούς ήταν ο Αντρέ Μασόν, ο Σεζάρ, ο Κουλομαρίνι. Από τους Ελληνες ήταν ο Τσαρούχης, ο Πιερράκος, ο Ανδρέου, κι από τους λογοτέχνες ήταν ο Αξελός, ο Αναλης κ.ά... Διαβάζονταν ποιήματα, γίνονταν ομιλίες διάφορες, και πάνω στην πολιτική, αλλά το ζητούμενο ήταν καθαρά πολιτιστικό...».

Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Εχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, γεγονός που αποτυπώνεται και στον αριθμό των ατομικών του εκθέσεων - ξεπερνούν τις 40 - που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία.

Το έργο του καθαρά ανθρωποκεντρικό, με θέματα είτε από την ελληνική μυθολογία είτε από τη σύγχρονη ζωή, πάντα με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο, το κορίτσι, το αγόρι.

«Εκείνο που με κίνησε πάρα πολύ όταν άρχισα να δουλεύω τα μέταλλα ήταν η κίνηση. Και αυτό μου το έδωσαν το άλογο και οι χορευτικές κινήσεις. Γι' αυτό και υπάρχουν μια σειρά έργα με το χορό ή με άλογα, που έχω κάνει».

Η γλυπτική του είναι συνδυασμός στοιχείων από την παράδοση της αρχαίας ελληνικής τέχνης και τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις. Ο ίδιος δεν προσχώρησε σε κανένα καλλιτεχνικό κίνημα, ούτε ακολούθησε ποτέ κάποια φόρμα, επαφιέμενος στην ευρηματικότητα της φαντασίας του.

Εργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στο Μουσείο Βορρέ στην Αθήνα, στο Τελλόγλειο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Καναδά, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τυνησίας.

Επίσης έργα του βρίσκονται στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος» στην Αθήνα, στο Gare de l'Est στο Παρίσι, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και σε πολλές άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Αρχεία

IMG_20200625_154049.jpg
IMG_20200625_154126.jpg

Aναφορά

“Έργα του Αριστείδη Πατσόγλου,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 27 Ιανουαρίου 2023, http://arxeio.kke.gr/document/339.