Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Έργα του Κώστα Τσάρα

Τίτλος

Έργα του Κώστα Τσάρα

Περιγραφή

1. Άτιτλο, 1968
69Χ83

2. Άτιτλο, 1970
51Χ55

Πολύπλευρος εικαστικός δημιουργός, ζωγράφος και χαράκτης, o Κώστας Τσάρας γεννήθηκε στην Πελασγία Φθιώτιδας το 1928, όπου και πέθανε ύστερα από οξύ έμφραγμα το 1986 σε ηλικία 58 ετών. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά, των οποίων επιρροές συναντούμε στα πρώιμα έργα του, και φεύγει για το Παρίσι, όπου σπούδασε λιθογραφία στην Εcole des Beaux-Arts. Διαμένει στο Παρίσι, αλλά το 1970 ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας τον οδηγεί στην απόφασή του να επιστρέψει πλέον μόνιμα στην Ελλάδα, την οποία και πραγματοποιεί το 1971, όταν και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του εγκαθίσταται μόνιμα στον γενέθλιο τόπο του, μακριά από τη δημοσιότητα. Ελαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο Παρίσι, στο Σικάγο και στην Αθήνα και πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στο Παρίσι, στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Πρώτη ατομική έκθεση στην γκαλερί «Ζυγός». Το 1971 πήρε το 2ο Βραβείο στη Διεθνή συνάντηση ζωγραφικής στην Αίξ αν Προβάνς. Δύο χρόνια μετά το θάνατό του, η Εθνική Πινακοθήκη παρουσίασε αναδρομική έκθεση των έργων του και το 1998 σε αναδρομική στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας παρουσιάστηκε το λεύκωμά του «Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ».

Ανήκει στη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή γενιά των ζωγράφων που συνέβαλε στα νεότερα κινήματα της νεοελληνικής τέχνης. Το έργο του, που κινείται ανάμεσα στην αφαίρεση και την άμορφη τέχνη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή και την προσωπικότητά του. Τα βιώματα και οι τραυματικές εμπειρίες της εφηβικής ηλικίας (Κατοχή, Εμφύλιος) τον σημαδεύουν, καθώς εκτελείται ο πατέρας του από τις γερμανικές αρχές και διώκεται ο αδελφός του. Οι πολιτικές πεποιθήσεις του και οι ανησυχίες του, καθώς και η αποδοχή του επιστημονικού σοσιαλισμού άφησαν τα ίχνη τους στην τέχνη του δημιουργού, ο οποίος σε μεγάλο μέρος του έργου του των ετών 1967-1977 εμπνεύστηκε από τα πολιτικά γεγονότα που τάραξαν την Ελλάδα και από την Αντίσταση. Εμπνευση άντλησε και από την ποίηση, εικονογραφώντας ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών, καθώς και των δημοτικών μας τραγουδιών, που τη μετέπλασε σε οπτική ομιλία.

Στη μνήμη του ζωγράφου Κώστα Τσάρα και της συντρόφου του, Σολάζ Τσάρα, που τόσο πρόωρα «έφυγαν» από τη ζωή, οι ανιψιές του, Ασπασία και Χριστίνα Τσάρα, δώρισαν στο ΚΚΕ τα δύο έργα που συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση εικαστικών τεχνών «Φυλακές και Εξορίες». Σε επιστολή τους σημειώνουν: «Ευχαριστούμε το ΚΚΕ για την τιμή να συμπεριλάβει τα έργα του θείου μας στην παραπάνω έκθεση».

Αρχεία

DSC01039.jpg
DSC01040.jpg

Aναφορά

“Έργα του Κώστα Τσάρα ,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 18 Μαΐου 2024, http://arxeio.kke.gr/document/338.