Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Αντικείμενα σκαλισμένα από πολιτικούς κρατούμενους κατά την περίοδο της Χούντας

Τίτλος

Αντικείμενα σκαλισμένα από πολιτικούς κρατούμενους κατά την περίοδο της Χούντας

Περιγραφή

Η Γιάννα Καραγιώργη, παρέδωσε στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ δύο αντικείμενα φτιαγμένα από πολιτικούς κρατουμένους κατά την περίοδο της Χούντας που στέλνονταν σε οικογένειες και φίλους τους έξω, όπως επίσης και σε παιδιά συντρόφων πολιτικών προσφύγων. Η Γιάννα Καραγιώργη με τους γονείς της Στάθη Καραγιώργη (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φωνή της Αλήθειας") και τη μητέρα της (επίσης στέλεχος του μηχανισμού της ΚΕ του Κόμματος), ήταν πολιτικοί πρόσφυγες αρχικά στη Ρουμανία και μετά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Τα αντικείμενα:
  1. Ξύλινο μαχαίρι που σμιλεύτηκε στις φυλακές της Κερκυρας το 1971 από τον Γιώργη Τρικαλινό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και στάλθηκε ως δώρο στη Γιάννα Καραγιώργη.
  2. Μαρμαράκι ζωγραφισμένο από τη μία πλευρά με ένα λουλούδι και μία πεταλούδα από την άλλη πλευρά που αναγράφει "φυλακές Κορυδαλλού 1974, στη Γιαννούλα". Φτιάχτηκε στον Κορυδαλλό και στάλθηκε στο εξωτερικό από τον Γρηγόρη Φαράκο, τότε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συνοδευόταν με χειρόγραφη κάρτα και στάλθηκαν ως δώρο στη Γιάννα Καραγιώργη. Η κάρτα αναγράφει "Της Γιαννούλας Καραγιώργη, φυλακές Κορυδαλλού, Μάης 1974, Γρηγ. Φ."

Συνεισφέρων

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

IMG_20191014_123145.jpg
lll.jpg
lll2.jpg
lll3.jpg

Aναφορά

“Αντικείμενα σκαλισμένα από πολιτικούς κρατούμενους κατά την περίοδο της Χούντας,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 30 Ιουλίου 2021, http://arxeio.kke.gr/document/318.