Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Τραπέζι – κρύπτη κατασκευασμένο με τις οδηγίες του Αδάμ Μολυβδά, Γραμματέα της ΟΚΝΕ την περίοδο της γερμανικής κατοχής

Τίτλος

Τραπέζι – κρύπτη κατασκευασμένο με τις οδηγίες του Αδάμ Μολυβδά, Γραμματέα της ΟΚΝΕ την περίοδο της γερμανικής κατοχής

Περιγραφή

Αυτό το τραπέζι – κρύπτη κατασκευάστηκε με οδηγίες του Αδάμ Μολυβδά Γραμματέα της ΟΚΝΕ την περίοδο της γερμανικής κατοχής, από έναν μαραγκό που δούλευε στον Υμηττό.

Αρχικά τοποθετήθηκε στο σπίτι του Βύρωνα όπου έμεναν με την γυναίκα του Σοφία, την αδελφή της Κυριακή και τον γιο της Πασχάλη (Λάκη) Μπάτη.

Μετά το μπλόκο του Βύρωνα μετακινήθηκαν στην Κυψέλη και τα Πατήσια, όπου το τραπέζι-κρύπτη συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι τον θάνατό του τον Δεκέμβριο του 1947. Στην συνέχεια στις αρχές της δεκαετίας του 1950 μεταφέρθηκε ξανά στο σπίτι του Βύρωνα όπου η γυναίκα του είχε οδοντιατρείο και χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά όποτε υπήρχε ανάγκη. Στη διάρκεια της δικτατορίας, μεταφέρθηκε
στο σπίτι όπου έμενε η οικογένειά του στα Πατήσια.

Μέσα είχε σήματα της ΕΠΟΝ, φωτογραφίες από το Βελιγράδι πιθανόν από τον Δεκέμβρη του 1944, αναμνηστικό σήμα από το Συνέδριο Νεολαίας στις 8/7/1945, αναμνηστικό σήμα και κάρτες από το Συνέδριο Φοιτητών στην Πράγα στις 17/11/1945 (τα τρία τελευταία από συμμετοχές σε αντιπροσωπείες) κι ένα φύλλο λογαριασμών από το εκδοτικό του Κόμματος.
Ο Αδάμ Μολυβδάς (Νίκος) καταγόταν από τον Πόντο, τεχνίτης στο επάγγελμα. Το 1938 σε ηλικία 30 χρόνων, παλεύοντας ενάντια στη μοναρχοφασιστική δικτατορία του Μεταξά, πιάστηκε κι εξορίστηκε στη Φολέγανδρο.

Το Μάη του 1941 δραπέτευσε από το νησί και από τους πρώτους μήνες της Κατοχής έλαβε δραστήριο μέρος στην ανασυγκρότηση των δυνάμεων της νεολαίας. Από την ίδρυση της ΕΠΟΝ ήταν μέλος του προεδρείου της. Παρά τη βαριά κατάσταση της υγείας του (πέθανε το 1947), πήρε μέρος σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της νεολαίας Αθήνας και Πειραιά. Διετέλεσε Γραμματέας της ΟΚΝΕ την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Οι νεολαίοι της Κατοχής τον ήξεραν με το ψευδώνυμο «Νίκος» ο ψηλός.

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

IMG_20190411_122441.jpg
IMG_20190411_122542.jpg
IMG_20190411_122645.jpg

Aναφορά

“Τραπέζι – κρύπτη κατασκευασμένο με τις οδηγίες του Αδάμ Μολυβδά, Γραμματέα της ΟΚΝΕ την περίοδο της γερμανικής κατοχής,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 5 Απριλίου 2020, http://arxeio.kke.gr/document/304.