Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Έκδοση του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής αγγειοπλαστικής με ζωγραφικές αναπαραστάσεις, 1953

Τίτλος

Έκδοση του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής αγγειοπλαστικής με ζωγραφικές αναπαραστάσεις, 1953

Περιγραφή

Η έκδοση αυτή κυκλοφόρησε λίγα χρόνια μετά τον Β παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ανοικοδόμηση του Σοβιετικού κράτους από τις καταστροφές που είχε υποστεί. Το επίπεδο της επιστημονικής ενασχόλησης και η πολιτιστική ανάπτυξη ήταν μόνιμο μέλημα της εργατικής εξουσίας στην ΕΣΣΔ.

Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από την αιτιολόγηση για το πέρασμα από το γεωμετρικό ρυθμό στην ανατολίζουσα τεχνοτροπία:
Η αύξηση της παραγωγής και η σχετική μ’ αυτήν ενίσχυση της εισοδηματικής ανισότητας του 8ου και 7ου αιώνα π.Χ. οδήγησαν στην παρακμή του φυλετικού συστήματος, στις πιο ανεπτυγμένες ελληνικές κοινότητες. Η ανάπτυξη της χειροτεχνίας και του εμπορίου προκάλεσαν την εμφάνιση σημαντικού αριθμού πόλεων που έγιναν τα κέντρα της ζωής της αστικής κοινότητας. Αναπτύσσεται περαιτέρω και η δουλεία. Όπως γράφει ο Έγκελς: “Μόνο η δουλεία δημιούργησε τη δυνατότητα ενός ευρύτερου καταμερισμού εργασίας μεταξύ της γεωργίας και της βιομηχανίας και χάριν αυτού, της άνθισης του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Χωρίς της δουλεία δεν θα υπήρχε ελληνικός κράτος, ελληνική τέχνη και επιστήμη.

Συνεισφέρων

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ.jpg
ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ ΕΣ_1.jpg
ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ ΕΣ.jpg

Aναφορά

“Έκδοση του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής αγγειοπλαστικής με ζωγραφικές αναπαραστάσεις, 1953,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 4 Ιουλίου 2020, http://arxeio.kke.gr/document/296.