Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Υλικά από το ιδρυτικό συνέδριο της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών (Π.Ο.Γ.)

Τίτλος

Υλικά από το ιδρυτικό συνέδριο της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών (Π.Ο.Γ.)

Περιγραφή

Στις 26-29 Μάη του 1946 συνήλθε στην Αθήνα το πρώτο, Συνέδριο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΟΓ).

Στο Συνέδριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ρόζας Ιμβριώτη, «πήραν μέρος 213 σωματεία, επαγγελματικά, επιστημονικά, φιλανθρωπικά, επιστημονικά, καλλιτεχνικά, με 120.000 μέλη. Το Συνέδριο έκλεισε τις εργασίες του με μεγάλη συγκέντρωση στο θέατρο "Κεντρικόν" στις 31 του ίδιου μήνα, όπου μαζεύτηκαν πάνω από 3.000 γυναίκες. Οι 631 αντιπρόσωποι που πήραν μέρος ήρθαν απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας».

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Γυναικών συγκροτήθηκε από 35 Γυναικείους Συλλόγους και Οργανώσεις. Σκοπός της, όπως διακηρύσσεται στο ιδρυτικό πρακτικό, είναι: «α) Η προστασία της μητέρας και του παιδιού, β) η πολιτική, κοινωνική και οικονομική ισοτιμία των γυναικών και γ) η άμυνα κατά του φασισμού και εμπέδωση της ειρήνης. Εκλέχτηκε προσωρινή Επιτροπή αποτελούμενη από τις: Αύρα Θεοδωροπούλου, Μαρία Πολυμενάκου, Μαρία Αναγνωστοπούλου - Βρανίκα, Αγνή Ρουσοπούλου, Ρόζα Ιμβριώτη, Αγγελική Σκανδάλη, Αικατερίνη Ναυπλιώτου, Δήμητρα Αλεξανδρίδου και Ρεγγίνα Καββαδία»

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.jpg
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΙΔΡΥΣΕΩΣ.jpg
ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΟΓ.jpg
ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ.jpg
ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ 1.jpg
ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ 2.jpg
ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΣΜΟΣ.jpg
ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΣΜΟΣ_.jpg
ΨΗΦΙΣΜΑ 1.jpg

Aναφορά

“Υλικά από το ιδρυτικό συνέδριο της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών (Π.Ο.Γ.) ,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 20 Σεπτεμβρίου 2019, http://arxeio.kke.gr/document/274.