Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Ντοκουμέντα από το προσωπικό αρχείο της Ρόζας Ιμβριώτη σχετικά με την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού

Τίτλος

Ντοκουμέντα από το προσωπικό αρχείο της Ρόζας Ιμβριώτη σχετικά με την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού

Περιγραφή

Η κομμουνίστρια παιδαγωγός Ρόζα Ιμβριώτη γεννήθηκε το 1898 και έζησε μέχρι το 1977. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές της στη Γαλλία και στη Γερμανία. Το 1924, καθηγήτρια στη Μαράσλειο, κατηγορήθηκε ότι διδάσκει «υλιστικά την ιστορία» και απομακρύνεται.

Η Ρόζα Ιμβριώτη υπήρξε η πρώτη γυναίκα γυμνασιάρχης (1934) στο γυμνάσιο Κιλκίς. . Το 1936 μπαίνει ξανά σε διαθεσιμότητααπό τη δικτατορία του Μεταξά. Το 1937 ίδρυσε το Πρότυπο Ειδικό Σχολείο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, συμμετείχε ενεργά στην ομάδα που συνέταξε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), ανέλαβε τη διεύθυνση του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Τύρνας (1944) και συνέβαλε στη συγγραφή του αναγνωστικού της Γ' και Δ' τάξης του δημοτικού, «Τα Αετόπουλα». Για τη δράση της εκτοπίστηκε από το 1948 μέχρι το 1951, σε Χίο, Τρίκερι, Μακρόνησο.

Το 1968 τάσσεται με τις αποφάσεις της 12ης ολομέλειας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (Κ.Μ.Ε.).  Εκτός από το παιδαγωγικό της έργο, άφησε και σημαντικό συγγραφικό, σχετιζόμενο με εκπαιδευτικά ζητήματα και με ζητήματα που αφορούν τα παιδια και τη νεολαία.

Ηταν παντρεμένη με τον κομμουνιστη μαρξιστή φιλόσοφο Γιάννη Ιμβριώτη.

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ.jpg
ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ.jpg
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ 1.jpg
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ 2.jpg
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ 3.jpg

Aναφορά

“Ντοκουμέντα από το προσωπικό αρχείο της Ρόζας Ιμβριώτη σχετικά με την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 5 Ιουλίου 2020, http://arxeio.kke.gr/document/273.