Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Σπάνιες φωτογραφίες από το στρατόπεδο Κεμπεϊτ στη Μέση Ανατολή και από τη Συρία

Τίτλος

Σπάνιες φωτογραφίες από το στρατόπεδο Κεμπεϊτ στη Μέση Ανατολή και από τη Συρία

Περιγραφή

Στην 5η φωτογραφία, οι κρατούμενοι του στρατοπέδου, σχηματίζουν καθιστοί με το σώμα τους το Κ.Κ.Ε και πίσω τους άλλοι κρατούμενοι όρθιοι, φτιάχνουν με το σώμα τους ασπίδα.


Mετά τη συντριβή των Γερμανών στο Στάλινγκραντ (2 Φλεβάρη 1943), η σκέψη και η δράση των Βρετανών, του αστικού κόσμου στην Ελλάδα, μαζί και της κυβέρνησης των δοσίλογων, υπό τον Ι. Δ. Ράλλη, ήταν στραμμένη στο πώς θα ελέγξουν τις μεταπολεμικές - μετακατοχικές εξελίξεις, στο πώς θα διασφαλίσουν την αστική εξουσία στην Ελλάδα, καθώς απέναντι στη διασπασμένη αστική τάξη και τις ανυπόληπτες αστικές πολιτικές δυνάμεις, είχε αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο ένοπλο λαϊκό κίνημα, με καθοδηγητή το ΚΚΕ.

Το βασικό κριτήριο των επιλογών τους ήταν βαθιά ταξικό. Στήριξαν τη συγκρότηση του ΕΔΕΣ και των Ταγμάτων Ασφαλείας, που δημιούργησαν οι κατοχικές κυβερνήσεις με κύριο σκοπό την αντιμετώπιση του ένοπλου λαϊκού κινήματος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

Μαζί με την ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο προχώρησαν στην καταστολή, τον Απρίλη του 1944, της ηρωικής Αντιφασιστικής Στρατιωτικής Οργάνωσης (ΑΣΟ), που είχε δημιουργηθεί στον ελληνικό στρατό στη Μέση Ανατολή, και έστειλαν 20 χιλιάδες αγωνιστές Έλληνες αξιωματικούς, στρατιώτες και ναύτες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αυτήν την πραγματικότητα, αλλά και την αναγκαιότητα της πάλης για την εργατική εξουσία εκφράζει ο ηρωικός αγώνας του λαού στην Αθήνα, η ένοπλη σύγκρουση με τους Άγγλους και το αστικό κράτος το Δεκέμβρη του 1944.

Συνεισφέρων

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

4.jpg
5.jpg
1.jpg
3.jpg
2.jpg
ΣΥΡΙΑ.jpg
ΣΥΡΙΑ_.jpg

Aναφορά

“Σπάνιες φωτογραφίες από το στρατόπεδο Κεμπεϊτ στη Μέση Ανατολή και από τη Συρία,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 5 Ιουλίου 2020, http://arxeio.kke.gr/document/249.