Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Σελίδες από το προσωπικό ημερολόγιο της Αθηνάς Μπενέκου και άρθρα αστικών εφημερίδων που αφορούν στη σύλληψη και εκτέλεσή της

Τίτλος

Σελίδες από το προσωπικό ημερολόγιο της Αθηνάς Μπενέκου και άρθρα αστικών εφημερίδων που αφορούν στη σύλληψη και εκτέλεσή της

Περιγραφή

Η Αθηνά Μπενέκου γεννήθηκε στο χωρίο Ζούπαινα Λακωνίας, το 1920. Κόρη του παπά Χρήστου Μπενέκου. Δασκάλα. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής ήταν γραμματέας της Οργάνωσης «Εθνική Αλληλεγγύη» Λακωνίας και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ε.Α.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας διώχτηκε για τη δράση της και βγήκε στο βουνό καταδιωκόμενη. Στη συνέχεια, εκλέχτηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ. Από το καλοκαίρι του 1947 ήταν αναπληρωματικό μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Το Φθινόπωρο του 1947 πιάστηκε στην Τρίπολη, ενώ εκπλήρωνε ειδική αποστολή του Αρχηγείου Πελοποννήσου του ΔΣΕ. Καταδικάστηκε σε θάνατο από το Έκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης και μετά από λίγες ημέρες την οδήγησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Πριν τη ντουφεκίσουν, στις 8/12/1947 η Αθηνά φώναξε δυνατά στους δημίους της: “Εδώ, στον τόπο που τον ποτίζετε με το αίμα μου, αύριο θα 'ρχονται τα παιδιά σας να τον ραίνουν με λουλούδια. Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας”.

Η Αθηνά Μπενέκου ήταν ένα γυναικείο κομματικό στέλεχος, που αναδείχθηκε μέσα στη φωτιά της ταξικής πάλης, δίνοντας όλη την ικμάδα των νιάτων της στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού μας, στην υπόθεση του Σοσιαλισμού – Κομμουνισμού. Υπερασπίστηκε τη δράση της και τη στάση της στα χρόνια της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, την κομματική της ιδιότητα και τις καθοδηγητικές της ευθύνες, μπροστά στους στρατοδίκες, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ
*Συντηρημένο Αρχείο

Αρχεία

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΜΠΕΝΕΚΟΥ 1.jpg
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΜΠΕΝΕΚΟΥ 2.jpg
ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΠΕΝΕΚΟΥ0001.jpg
ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΠΕΝΕΚΟΥ0002.jpg
ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΠΕΝΕΚΟΥ0003.jpg
ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΠΕΝΕΚΟΥ.jpg

Aναφορά

“Σελίδες από το προσωπικό ημερολόγιο της Αθηνάς Μπενέκου και άρθρα αστικών εφημερίδων που αφορούν στη σύλληψη και εκτέλεσή της,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 23 Ιουλίου 2019, http://arxeio.kke.gr/document/241.