Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Σελίδες από το προσωπικό ημερολόγιο του Βαγγέλη Ρογκάκου και διαταγές του Αρχηγείου Πελοποννήσου του Δ.Σ.Ε.

Τίτλος

Σελίδες από το προσωπικό ημερολόγιο του Βαγγέλη Ρογκάκου και διαταγές του Αρχηγείου Πελοποννήσου του Δ.Σ.Ε.

Περιγραφή

Ο Βαγγέλης Ρογκάκος γεννήθηκε το 1917 στο χωριό «Κόκκινα Λουριά» Λακωνίας. Έφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ.

Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας του Μεταξά πέρασε στην παρανομία συνεχίζοντας την κομματική του δράση. Το 1938 πιάστηκε στην Αθήνα, ενώ ήταν μέλος της ΝΕ. Έπειτα στάλθηκε στις φυλακές της Αίγινας και το 1940 μεταφέρθηκε στην Ακροναυπλία.

Η Γερμανική κατοχή τον βρήκε έγκλειστο στην Ακροναυπλία. Στις 7 Απριλίου 1943 απελευθερώθηκε από τον ΕΛΑΣ από το "Σανατόριο Σωτηρία" στην Αθήνα μαζί με άλλους 55 φυματικούς συντρόφους του. Στη συνέχεια μετέβη στη Λακωνία, όπου ανέλαβε Γραμματέας Αχτίδας του ΚΚΕ. Αργότερα ήταν β' Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του Κόμματος και στη συνέχεια α' Γραμματέας.

Μετά τη Συνθήκη της Βάρκιζας, ο Βαγγέλης Ρογκάκος πιάστηκε στη Σπάρτη. Κατά τη μεταφορά του προς το Αστυνομικό Τμήμα, δραπετεύει, αλλά πιάνεται και πάλι έπειτα από καταδίωξη, αποκομίζοντας ένα διαμπερές τραύμα στο χέρι και πολλά μικρά τραύματα στα πόδια. Λόγω των τραυμάτων του, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Σπάρτης από όπου δραπέτευσε εκ νέου με τη βοήθεια του Κόμματος.

Έπειτα κατέφυγε στον Πάρνωνα όπου συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκρότηση τμημάτων του ΔΣΕ. Από τα τέλη του 1946, όταν έφυγε ο Νίκος Μπελογιάννης από την Πελοπόννησο, ο Βαγγέλης Ρογκάκος αναλαμβάνει τη θέση του Γραμματέα του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Με την τοποθέτηση του Στέφανου Γκιουζέλη στο Αρχηγείο του ΔΣΕ Πελοποννήσου γίνεται πολιτικός επίτροπος της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Ο Βαγγέλης Ρογκάκος σκοτώθηκε μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη του ΔΣΕ Πελοποννήσου το 1949.

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ
*Συντηρημένο Αρχείο

Αρχεία

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ 1.jpg
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ 20001.jpg
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ 20002.jpg
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ 3.jpg
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ 4.jpg
ΔΙΑΤΑΓΗ ΔΣΕ.jpg
ΔΙΑΤΑΓΗ ΔΣΕ 2.jpg

Aναφορά

“Σελίδες από το προσωπικό ημερολόγιο του Βαγγέλη Ρογκάκου και διαταγές του Αρχηγείου Πελοποννήσου του Δ.Σ.Ε.,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 5 Ιουλίου 2020, http://arxeio.kke.gr/document/240.