Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Φωτογραφίες του Αλέξη Καρέρ από την περίοδο που ήταν εξόριστος στον Άη Στράτη και την Ικαρία

Τίτλος

Φωτογραφίες του Αλέξη Καρέρ από την περίοδο που ήταν εξόριστος στον Άη Στράτη και την Ικαρία

Περιγραφή

  • 1η φωτογραφία: εξόριστοι στον Άη Στράτη.
  • 2η φωτογραφία: γενική άποψη του Άη Στράτη.
  • φωτογραφία: ο Αλέξης Καρέρ στα αριστερά.


  Ο Αλέξης Καρρέρ γεννήθηκε στη Μανσούρα της Αιγύπτου το 1912. Φοιτητής της Νομικής Αθήνας συμμετείχε στους μεγάλους φοιτητικούς αγώνες της περιόδου 1929-1930.

Ενα μικρό διάστημα εργάστηκε ως δικηγόρος, πολύ γρήγορα όμως, τον απορρόφησε η δημοσιογραφία. Δούλεψε στις εφημερίδες «Λαοκρατία», «Δημοκρατικός», «Δημοκρατική», «Ελεύθερη Ελλάδα», «Προοδευτική Αλλαγή», «Φιλελεύθερος», «Αυγή», «Δημοκρατική Αλλαγή», καθώς και στα περιοδικά «Ρομάντζο», «Γυναίκα», «Ελληνίδα», «Ψυχαγωγία» κ.ά.

Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, όπου και τραυματίστηκε. Δούλεψε στον παράνομο Τύπο έως το 1943 και, μετά, στο βουνό, έγινε διευθυντής της εφημερίδας, «Ρούμελη», όργανο του ΕΑΜ Στερεάς Ελλάδας, ενώ βοήθησε στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες. Κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών συνελήφθη και στάλθηκε στην Ελ-Ντάμπα της Βόρειας Αφρικής. Επέστρεψε μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας κι εργάστηκε αμέσως στην «Ελεύθερη Ελλάδα». Το 1947 συνελήφθη και εξορίστηκε στην Ικαρία.

To 1967 συλλαμβάνεται πάλι από τη Χούντα. Το 1974 εκλέγεται μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συντακτών και επανεκλέχτηκε άλλες δύο φορές.

Ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44. Διατέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Αθηνών από το 1974 έως το 1988.

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

-7- ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 1952 ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΡΡΕΡ.jpg
-4- ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 1952.jpg
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΡΡΕΡ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΗΡΥΚΟ ΙΚΑΡΙΑΣ 6-10-1947.jpg

Aναφορά

“Φωτογραφίες του Αλέξη Καρέρ από την περίοδο που ήταν εξόριστος στον Άη Στράτη και την Ικαρία,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 7 Ιουλίου 2020, http://arxeio.kke.gr/document/236.