Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Φωτογραφίες εξόριστων από την Αρέθουσα Ικαρίας το 1947

Τίτλος

Φωτογραφίες εξόριστων από την Αρέθουσα Ικαρίας το 1947

Περιγραφή

  • 1η φωτογραφία από αριστερά διακρίνονται οι: Στεργιόπουλος Θανάσης, Γουργιώτης Νίκος, Βασίλης Περδικάκης (εξόριστοι από το Αργυροχώρι Υπάτης).
  • 2η φωτογραφία 3ος από δεξιά όρθιος ο Στεργιόπουλος Θανάσης και καθιστός 1ος στην πρώτη σειρά από αριστερά ο Βασίλης Περδικάκης.
  • 3η φωτογραφία 3ος από δεξιά ο Στεργιόπουλος Θανάσης, 4ος από δεξιά ο Βασίλης Περδικάκης  και 5ος  ο Κώστας Καρανικόλας.
Ο Θανάσης Στεργιόπουλος του Θωμά, γεννήθηκε στο Αργυροχώρι Φθιώτιδας το 1921. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Λαμία οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και μετέπειτα στο ΚΚΕ.

Πήρε μέρος στην Αντίσταση και αργότερα στη 13η Μεραρχία του ΕΛΑΣ. Έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις μαχόμενος ως μέλος των επίλεκτων δυνάμεων της 13ης Μεραρχίας. Τραυματίστηκε στον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας, σε επιχειρήσεις κατά του ΕΔΕΣ το 1944. Συνελήφθη από τον ΕΔΕΣ και μεταφέρθηκε στην Άρτα. Απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ με την κατάληψη της Άρτας στο τέλος του Δεκέμβρη του 1944.

Ανάπηρος από το ένα πόδι του, γνώρισε διώξεις και εξορίστηκε στην Αρέθουσα Ικαρίας. Επέστρεψε στο Αργυροχώρι το 1950 μετά από πολλές κακουχίες, με δύο αδέλφια, τον Χρήστο και τον Κώστα, μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν στο πεδίο της μάχης, μία αδελφή στη Σοβιετική Ένωση και τον πατέρα του στα ξερονήσια.

Παντρεύτηκε το 1952 την Αρετή Χριστοδούλου, μαχήτρια του ΔΣΕ και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Πέθανε το 1975 παραμένοντας πιστός στις ιδέες και τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

ΙΚΑΡΙΑ 1947.jpg
ΙΚΑΡΙΑ 1947-.jpg
ΙΚΑΡΙΑ 1947_.jpg

Aναφορά

“Φωτογραφίες εξόριστων από την Αρέθουσα Ικαρίας το 1947,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 7 Ιουλίου 2020, http://arxeio.kke.gr/document/233.