Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Υλικά από τη ζωή και τη δράση της οικογένειας Λαζαρίδη

Τίτλος

Υλικά από τη ζωή και τη δράση της οικογένειας Λαζαρίδη

Περιγραφή

Η καταγωγή της οικογένειας Λαζαρίδη είναι από τον Πόντο της Μ.Ασίας. ο Λαζαρίδης Αριστείδης γεννήθηκε στην Αργυρούπολη του Πόντου το 1895 και με τη μικρασιατική καταστροφή βρέθηκε στη Σεβαστούπολη της Ρωσίας και απέκτησε έναν γιο τον Γιάννη. Μετά τον θάνατο της πρώτης του γυναίκας ήρθε στην Ελλάδα και γνώρισε τη 2η γυναίκα του, Σοφία Λαζαρίδου-Καρακασίδου με την οποία απέκτησαν 3 παιδιά εκ των οποίων έζησαν τα 2, η Ρόζα-Ειρήνη και ο Νίκος. Ο Κωνσταντίνος πέθανε βρέφος. Στρατολογήθηκε στο ΚΚΕ μεταξύ του 1933-1934. Με τη δικτατορία του Μεταξά συλλαμβάνεται και βασανίζεται στο Χαϊδάρι με τη μέθοδο του ρετσινόλαδου και πάγου και εξορίζεται στη Φολέγανδρο. Χαρακτηριστικό των βασανιστηρίων που είχε υποστεί ήταν ότι πολλές φορές τα παιδιά του δεν αναγνώρισαν τη μορφή του. Εκτελέστημε σε μάχη του ΕΛΑΣ στην Καλλιθέα στις 24 Αυγούστου του 1944. Η γυναίκα του Λαζαρίδη Αριστείδη, Σοφία, ήταν "νερουλού", άνοιγε δηλαδή κι έκλεινε τη βρύση συγκεκριμένες ώρες. Αποστολή της ήταν να διακινεί προκηρύξεις. Ο Γιάννης Λαζαρίδης έδρασε σαν ΕΑΜίτης και στις 14 Μαρτίου του 1944, ενώ έκοβε τους τρολέδες του τραμ τραυματίστηκε από τους Γερμανούς και την ίδια μέρα εκτελέστηκε. Η Ρόζα Λαζαρίδου Αντωνάκη για τη δράση της εξορίστηκε για 5 χρόνια σε Τρίκερι, Χίο και Μακρόνησο. Ο Νίκος Λαζαρίδης, πέρναγε όπλα στους ΕΛΑΣίτες, πράγμα που γινόταν από παιδιά καθώς περνούσαν πιο εύκολα τις περιπολίες των Γερμανών.


  • Στις δύο πρώτες φωτογραφίες: ο Αριστείδης Λαζαρίδης από την εξορία στη Φολέγανδρο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά

Συνεισφέρων

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ 2.jpg
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ.jpg
ΡΟΖΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ__ copy.jpg
ΡΟΖΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ2.jpg
ΡΟΖΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ3.jpg
ΡΟΖΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ4.jpg
ΡΟΖΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ5.jpg
ΡΟΖΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ6.jpg
ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.jpg
ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ.jpg

Ετικέτες

Aναφορά

“Υλικά από τη ζωή και τη δράση της οικογένειας Λαζαρίδη,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 18 Αυγούστου 2018, http://arxeio.kke.gr/document/190.