Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό το οποίο κατέγραψε με τον φακό του ο Δημήτριος Γεωργακόπουλος κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα 1940-1944

Τίτλος

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό το οποίο κατέγραψε με τον φακό του ο Δημήτριος Γεωργακόπουλος κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα 1940-1944

Περιγραφή

Ο Δημήτριος Γεωργακόπουλος γεννήθηκε στο Βερσίτσι (Σειρές), Καλαβρύτων (1900).
Στα 1926, κατατάχτηκε στην Αστυνομία. Στα χρόνια της κατοχής 1941 -1944 υπηρετούσε στην Διεύθυνση Εγκληματολογικού στην Αθήνα. Με μια φωτογραφική μηχανή Leica, γυρίζει στους δρόμους και καταγράφει-φωτογραφίζει τις πιο σημαντικές και χαρακτηριστικές σχετικά με την ζωή στην κατεχόμενη Αθήνα εκτελώντας μυστική αποστολή, με εντολή των Αγγλων, σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών του. Έτσι και έγινε μέχρι το τέλος της κατοχής.
Η ιδιότητα του, του επέτρεπε να έχει πρόσβαση σε χώρους (νοσοκομεία κ.α.) αλλά και να φωτογραφίζει δύσκολα θέματα (π.χ. αστυνομικοί που συλλαμβάνουν και σέρνουν παιδιά, γερμανοτσολιάδες, κλπ).
Οι φωτογραφίες που σώθηκαν από το προσωπικό αρχείο του (περίπου 300), αποτελούν μικρό μόνο μέρος από τις πάνω από 3.000 φωτογραφίες που εκτιμάται (πολλές από αυτές φέρουν αρίθμηση) ότι «τράβηξε» κατά το διάστημα της κατοχής.
Ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος συνέχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία και μεταπολεμικά.

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

georgakopoulos.jpg
georgakopoulos 001.jpg
georgakopoulos 002.jpg
georgakopoulos 003.jpg
georgakopoulos 004.jpg
georgakopoulos 005.jpg
georgakopoulos 006.jpg

Aναφορά

“Σπάνιο φωτογραφικό υλικό το οποίο κατέγραψε με τον φακό του ο Δημήτριος Γεωργακόπουλος κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα 1940-1944,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 21 Απριλίου 2024, http://arxeio.kke.gr/document/131.