Αρχείο ΚΚΕ

Εμπλουτίστε το Αρχείο του ΚΚΕ

Συμβάλλετε προσφέροντας ντοκουμέντα από τη δράση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Δείτε πώς, εδώ.

Παράταση εκτοπισμού του Ευστάθιου Μαργετίδη στον Άη Στράτη στις 25/2/1952 και φωτογραφίες από την εξορία.

Τίτλος

Παράταση εκτοπισμού του Ευστάθιου Μαργετίδη στον Άη Στράτη στις 25/2/1952 και φωτογραφίες από την εξορία.

Περιγραφή

Ο Ευστάθιος Μαργετίδης γεννήθηκε το 1909 στη Σμύρνη. Μετά την «Μικρασιατική Καταστροφή» ήρθε στην Νέα Φιλαδέλφεια, με ενδιάμεσο σταθμό τη Λέσβο. Εργάστηκε σε διάφορες εργασίες κυρίως ως εργολήπτης σε οικοδομές, μονώσεις. Έκανε μεγάλες προσπάθειες να διευρύνει το μορφωτικό του επίπεδο που είχε αποκτήσει και υπήρξε γνώστης αρκετών ξένων γλωσσών.

Στον Ιταλοελληνικό Πόλεμο, στρατεύτηκε ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός, πολέμησε και διακρίθηκε για τις ικανότητές του έτσι προβιβάστηκε στο βαθμό του έφεδρου υπολοχαγού. Μετά την κατάρρευση του μετώπου δραστηριοποιήθηκε στην ίδρυση της «Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών Πολέμου 1940-41» της οποίας και αναδείχτηκε πρόεδρος. Από τη θέση αυτή δραστηριοποιήθηκε στην προώθηση των αιτημάτων επιβίωσης των εφέδρων αξιωματικών, όπως για την παροχή επιδομάτων, την νοσοκομειακή περίθαλψη των τραυματιών του πολέμου. Στην περίοδο εκείνη έφεδροι αξιωματικοί τοποθετήθηκαν ως έκτακτοι υπάλληλοι του ΙΚΑ. Ο Στάθης Μαργετίδης πήρε μέρος στο ΕΑΜ και το ΕΛΑΣ της Αθήνας, ενώ αξιοποίησε την θέση του, τους δεσμούς που είχε με του έφεδρους αξιωματικούς και την καλή γνώση των ικανοτήτων τους για να στρατολογήσει αρκετούς στον ΕΛΑΣ. Παράλληλα πήρε μέρος στην οργάνωση των απεργιών και των συλλαλητηρίων την περίοδο της κατοχής, επίσης συνέβαλε στην σύνταξη και αναπαραγωγή του παράνομου τύπου. Στο τέλος του 1945 παντρεύτηκε της σύζυγο του Μαίρη, ενώ δραστηριοποιήθηκε δημοσιογραφικά ως υπεύθυνος έκδοσης στην Εφημερίδα «Εθνική Αντίσταση». Από τo ΙΚΑ απολύθηκε και στη συνέχεια φυλακίστηκε στις Φυλακές Αβέρωφ, και εξορίστηκε στη Σάμο, τη Μακρόνησο, και τον Αη Στράτη. Παρά τις εφέσεις που άσκησε οι επιτροπές δημόσιας ασφαλείας Νομού Αττικής, παρετείναν την εξορία του επισημαίνοντας πως «ουδεμία μεταμέλεια επέδειξεν» και όπως διαπιστωναν κατόπιν παρακολουθήσεων: εξακολουθεί να προπαγανδίζει υπέρ του ΚΚΕ και να εργάζεται μετά φανατισμού υπέρ της ανασυγκροτήσεως του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.» Τελικά απολύθηκε από τον Αη Στράτη το 1954. Οι κακουχίες των βασανισμών και των εξοριών είχαν κλονίσει την υγεία του. Στο διάστημα μετά την αποφυλάκισή του συνεργάστηκε με την «Επιθεώρηση της Τέχνης». Έζησε βαριά άρρωστος έως το Δεκέμβρη 1959 οπότε και πέθανε σε ηλικία 50 ετών.

Συνεισφέρων

Δικαιώματα

Ιστορικό Αρχείο ΚΚΕ

Αρχεία

margetidis ektopismos.jpg
margetidis foto.jpg
margetidis foto 001.jpg
margetidis foto 002.jpg
margetidis foto 003.jpg
margetidis foto 004 copy.jpg
margetidis foto 005.jpg
margetidis foto 006.jpg

Aναφορά

“Παράταση εκτοπισμού του Ευστάθιου Μαργετίδη στον Άη Στράτη στις 25/2/1952 και φωτογραφίες από την εξορία.,” Αρχείο ΚΚΕ, προσπελάστηκαν 8 Αυγούστου 2020, http://arxeio.kke.gr/document/115.